Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Goldman Sachs: Ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών - Οι συστάσεις της

Μετά από πολλά 15 χρόνια εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου τους, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής με προοπτικές σημαντικής αύξησης της κερδοφορίας τους, αναφέρει η Goldman Sachs σε ανάλυσή της για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Στην ανάλυση, με τίτλο: «Από τον κίνδυνο στην ανάπτυξη», o αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τη σύστασή του για την Eurobank σε buy, ενώ διατήρησε τη σύστασή του buy για την Alpha Bank και neutral για την Τράπεζα Πειραιώς. Για την Εθνική Τράπεζα διατήρησε το non rated. 

Ειδικότερα, η Goldman προβλέπει ότι το 2023:

  • Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity, ROTE) τους θα τείνει στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο,
  • Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPEs) θα συγκλίνουν με τα επίπεδα της ΕΕ και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EU/CEEMEA),
  • Ο λεγόμενος δείκτης Texas, που μετρά τα μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού προς το μετοχικό κεφάλαιο (tangible common equity) συν τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, θα μειωθεί στο μισό, περίπου στο 30% από 60% που εκτιμάται για το 2021, λόγω της μείωσης των NPEs και της αύξησης των κεφαλαιακών μαξιλαριών και των προβλέψεων, και
  • Η διανομή μερισμάτων θα είναι ξανά στη συζήτηση.

Η Goldman εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων τους (ROTE) και συγκεκριμένα προβλέπει ότι αυτή θα αυξηθεί από 5% το 2021 στο 8% το 2023. Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται:

α) στη μείωση του οργανικού κόστους κινδύνου από 90 μονάδες βάσης το 2021 στις 60 μ.β. κατά μέσο όρο την περίοδο 2022-24,

β) στην αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων, που είχαν μείνει σταθερά την περίοδο 2016-21, με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,5%, και

γ) αύξηση του λόγου των εσόδων προς τις δαπάνες τους κατά περισσότερο από 500 μ.β. την περίοδο 2021-24 χάρη στον έλεγχο του κόστους.

Επιπλέον, σημειώνει, τα υψηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν το καθαρό περιθώριο τόκων, με κάθε αύξηση 25 μ.β. στις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνουν 2% τα καθαρά κέρδη, κάτι που αναμένεται να αντισταθμίσει εν μέρει τον αρνητικό (αλλά διαχειρίσιμο) αντίκτυπο στα κεφάλαια από την αποτίμηση του ενεργητικού τους με βάση τις αγοραίες τιμές (Mark to Market).

Για τους δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών εκτιμά ότι θα γίνουν μονοψήφιοι το 2022.

Eurobank (σύσταση buy)

H Goldman κάνει λόγο για την ταχύτερη εξυγίανση όσον αφορά τον ισολογισμό της Eurobank και εκτιμά ότι είναι σε καλό δρόμο για να φθάσει το 2023 τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα ROTE, να συγκλίνει ο δείκτης των NPE της στα επίπεδα της ΕΕ/CEEMEA και οι κεφαλαιακοί δείκτες της να επιτρέπουν τη διανομή μερίσματος. 

Alpha Bank: Παραμένει η σύσταση buy

Η ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού και η πρόοδος στη βελτίωση του κόστους οδηγούσε σε ανάκαμψη το ROTE της Alpha Bank. Για το 2023, η Goldman προβλέπει ότι η Alpha θα φθάσει τα μέσα επίπεδα ROTE, ο δείκτης των NPE θα συγκλίνει στα επίπεδα της ΕΕ/CEEMEA και τα κεφαλαιακά αποθέματά της θα επιτρέπουν τη διανομή μερίσματος. .

Τράπεζα Πειραιώς: Παραμένει η σύσταση neutral

H Goldman αναφέρει ότι η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει στη μείωση των NPE έχει προεξοφληθεί. Αξιολογεί θετικά την πρόοδο αυτή όπως και την αύξηση των προβλέψεων, την ανάκαμψη του ROTE και την αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων. 

Για το 2023, προβλέπει: α) δείκτη NPE 5,3% και κόστος κινδύνου 90 μ.β., πάνω από το 4,5% και τις 60 μ.β. για τις άλλες ελληνικές τράπεζες, αντίστοιχα, β) επίπεδο CET-1 στο 11,1%, κάτω από το μέσο όρο του κλάδου 13% και γ) ROTE 6,3% έναντι 8,6% σε μέσα επίπεδα του κλάδου. Η Goldman αναφέρει ότι περιμένει περαιτέρω πρόοδο στους δείκτες των NPE και CET-1 σε σχέση με το σύνολο του κλάδου για να γίνει πιο υποστηρικτική στη σύστασή της. 

Εθνική Τράπεζα: Παραμένει το Not Rated

Η τράπεζα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση των NPE, στην αύξηση των προβλέψεων, την ανάκαμψη του ROTE και την αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων, σημειώνει η Goldman. Για το 2023 εκτιμά ότι η τράπεζα είναι σε τροχιά να επιτύχει ROTE κοντά στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, τη σύγκλιση του δείκτη NPE με τα επίπεδα ΕΕ/CEEMEA και κεφαλαικούς δείκτες που θα επιτρέψουν τη διανομή μερίσματος. 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ