Νέα
  • ΓΔ: 1215.8 -0.16%
  • Τζίρος: 101,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζες: Τον Ιούλιο θα ολοκληρωθούν τα stress tests

Η έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη / Πηγή: Ap
Η έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη / Πηγή: Ap

Τον Ιούλιο θα ολοκληρωθούν τα νέα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority, EBA), από τα οποία θα διαπιστωθούν οι αντοχές των τραπεζών της ευρωζώνης στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού. 

O Εντουάρ Φερναντέζ - Μπολό, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Revue Banque ότι τα stress test θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και ότι η EBA αναθεώρησε τη μεθοδολογία τους για να λάβει υπόψη τα μορατόρια (αναστολές καταβολής δόσεων δανείων) και τις κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν λόγω της κρίσης της COVID-19. 

Όπως είπε, τα αποτελέσματα των ασκήσεων αυτών θα είναι σημαντικά, εν μέσω της υψηλής αβεβαιότητας που υπάρχει, για να εκτιμηθεί αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανθεκτικές και σε θέση να συνεχίσουν τις χορηγήσεις δανείων στην πραγματική οικονομία. Οι εποπτικές Αρχές θα χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα αυτά για την Εποπτική Διαδικσαία Επανεξέτασης και Αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process, SREP).

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι η ΕΚΤ επέτρεψε στις τράπεζες με υψηλά ποσοστά «κόκκινων» δανείων να αναβάλλουν την υποβολή των σχεδίων για την ποιότητα του ενεργητικού τους, προσθέτοντας ότι η εποπτική Αρχή αναμένει από όλες τις τράπεζες να συνεχίσουν τις σωστές πρακτικές για τη διαπίστωση κινδύνων και να διαχειρισθούν ενεργητικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους (NPLs). Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει στις τράπεζες ότι η αντίδρασή της στις εξελίξεις θα επανεξετάζεται και θα προσαρμόζεται. 

Όσον αφορά την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS 9 από τις τράπεζες, η ΕΚΤ έδωσε, όπως είπε Φερναντέζ-Μπολό, στις τράπεζες οδηγίες για το πώς θα εκτιμήσουν τις αναμενόμενες πιστωτικές απώλειες στο πλαίσιο της αυξημένης αβεβαιότητας. Οι οδηγίες αυτές είναι εναρμονισμένες με τα λογιστικά πρότυπα καιαναμένουμε ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να τα ακολουθούν και μετά το τέλος της πανδημίας, είπε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ