Νέα
  • ΓΔ: 789.27 +1.28%
  • Τζίρος: 38,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζες: Τον Απρίλιο η πρώτη εικόνα για τα πράσινα stress test

Εν αναμονή των πρώτων παρατηρήσεων του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) επί των στοιχείων που απέστειλαν για τα «πράσινα» stress test είναι οι ελληνικές τράπεζες.

Ο επόπτης θα αποστείλει τις παρατηρήσεις του εντός του μήνα και θα ακολουθήσει ο σχετικός διάλογος με την κάθε τράπεζα ξεχωριστά ώστε να εντοπιστούν τα σημεία που επιδέχονται αναθεώρησης τόσο σε ότι αφορά τον εντοπισμό των κινδύνων όσο και την ανάληψη δράσεων, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο.  Το τελικό πόρισμα του SSM που θα ανακοινωθεί για κάθε τράπεζα ξεχωριστά αναμένεται τον Ιούλιο.

Οπως είναι γνωστό, στην παρούσα φάση τα εν λόγω stress test δεν επηρεάζουν άμεσα τα κεφάλαια των τραπεζών του ευρωσυστήματος καθώς έχουν «μαθησιακό» χαρακτήρα και αποτελούν μια καταρχήν προσπάθεια ποσοτικοποίησης των κλιματικών κινδύνων που μπορεί να έχουν επίπτωση στους ισολογισμούς καθώς και το πλέγμα δράσεων αποτροπής αυτών των κινδύνων.

Στο πλαίσιο αυτό οι αρχές θα μπορούσαν να καθορίσουν βαθμολογίες για τους κλιματικούς κινδύνους που θα συνυπολογίζονταν στις αντίστοιχες κεφαλαιακές απαιτήσεις τους, όπως ανέφερε σε πρόσφατο ρεπορτάζ το Βloomberg. Aυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο, θα μπορούσε να αντανακλά τόσο τον όγκο των δανείων τους σε δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν κλιματικά ζητήματα, όσο και την προετοιμασία του δανειστή όσον αφορά τα χρηματοοικονομικά αποθέματα και την ικανότητα εντοπισμού και διαχείρισης κινδύνων.

«Αγκάθι» ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ένα κρίσιμο ζήτημα αφορά τη μεθοδολογία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής και η σχετική συζήτηση που έχει ξεκινήσει θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2023. Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για το αν αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να καταλήξει κάπου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συνέπειες του και οι πολιτικές που θα υιοθετήσει η Ε.Ε για την αντιμετώπιση αυτών των συνεπειών, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, αλλάζει πολλά από όσα μέχρι πριν ένα μήνα θεωρούσαμε δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, αναφέρει το Bloomberg, πρόκειται να αρχίσουν να εργάζονται αργότερα μέσα στη χρονιά προκειμένου να προσθέσουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο για τον καθορισμό κεφαλαιακών απαιτήσεων, σε μια αλλαγή που θα πίεζε τις τράπεζες εκείνες οι οποίες δεν προετοιμάζονται για ζημίες από ακραία καιρικά φαινόμενα και τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια.

Αρκετά μέλη του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λένε ότι αναμένουν να ξεκινήσουν συζητήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2022, μόλις λάβουν τα αποτελέσματα  από το  test  για το κλίμα  που βρίσκεται σε εξέλιξη και τη συνοδευτική αναθεώρηση. Ο καθορισμός της μεθοδολογίας είναι πιθανό να συναντήσει αντιδράσεις και η συζήτηση να διαρκέσει μέχρι το επόμενο έτος ή και αργότερα.

Δύσκολος ο καθορισμός των κεφαλαιακών απαιτήσεων 

Σημειώνεται πάντως ότι το 2023 ενδεχομένως να είναι χρονιά που θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό stress test  στο οποίο θα πρέπει  να περιλαμβάνουν, έστω και κάποιους ποσοτικοποιημένους κλιματικούς κινδύνους.

Παρόλο που ο πόλεμος στην Ουκρανία εγκυμονεί κινδύνους για τις τράπεζες αν μπει η οικονομία σε ύφεση, το κλίμα παραμένει πολύ ψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων της ΕΚΤ.  Ετσι, οι τράπεζες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις που έχουν οριστεί για τον ευρύτερο κλάδο, καθώς και με ένα πρόσθετο απόθεμα ασφαλείας που προσαρμόζει η ΕΚΤ για κάθε μεμονωμένη τράπεζα  με βάση τους κινδύνους που αναλαμβάνει η επιχείρηση.

Η μετάφραση των βαθμολογιών σε απαιτήσεις για συγκεκριμένες τράπεζες θα αποδειχθεί πιθανώς το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα για το διοικητικό συμβούλιο, επειδή θα μπορούσε να τιμωρήσει τα ιδρύματα που δανείζουν τη βιομηχανική ραχοκοκαλιά της Ευρώπης, ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές.

Υπάρχει επίσης ανησυχία για την ακούσια πίεση των τραπεζών να σταματήσουν την παροχή πιστώσεων σε ιδιοκτήτες κατοικιών ή εταιρείες σε ορισμένες περιοχές, όπως οι παράκτιες περιοχές, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ