Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Διατηρεί θετικές τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Moodys
Πηγή: Associated Press

Θετικές διατηρεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s τις προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες,μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου τους στις 30 Μαρτίου, εκτιμώντας ότι θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την ποιότητα του ενεργητικού και την κερδοφορία τους παρά τις οικονομικές δυσκολίες, με τα κεφάλαια και τη ρευστότητά τους να σταθεροποιούνται.

«Διατηρήσαμε τις θετικές προοπτικές για το αξιόχρεο του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες είναι πιθανό να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη το 2022, αλλά να την ενισχύσουν το 2023», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος.

Εκτιμά ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPE), τα οποία θα βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού τους.

Ο οίκος εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η ισχυρή ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, η οποία θα στηρίξει την ποιότητα του ενεργητικού και την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών από την κύρια δραστηριότητά τους, ενώ οι προβλέψεις για την κάλυψη ζημιών από δάνεια θα είναι σημαντικά χαμηλότερες.

«Προβλέπουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3% το 2022 και 4,3% το 2023, μετά από τη μείωσή του κατά 9% το 2020 και την ανάκαμψή του κατά 8,3% το 2021», αναφέρει.

Η αναβάθμιση στις 30 Μαρτίου

Στις 30 Μαρτίου, ο Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές καθώς προέβλεπε ότι τους επόμενους 12-18 μήνες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά τους προφίλ.

Ειδικότερα, αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε Βa3 από Β2, την Alpha Bank σε Β1 από Β2 και την Τράπεζα Πειραιώς σε Β2 από Β3.

Ο οίκος ήταν καθησυχαστικός σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς εκτιμούσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τυχόν νέα προβληματικά δάνεια που θα προκύψουν λόγω πανδημίας και πληθωριστικών πιέσεων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ