Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Μέρισμα 20-30% από τα κέρδη του 2023

Πληρωμή μερισμάτων από τα κέρδη μας το 2023, όταν  θα έχουν εκπληρωθεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τους όρους ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, κερδοφορίας και κεφαλαίου, με αρχική αναμενόμενη πληρωμή μεταξύ 20% και 30%, θέτει ως στόχο η Alpha Bank, με την επιφύλαξη των ρυθμιστικών εγκρίσεων. 

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου: «Αναμφίβολα θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλά η αποφασιστικότητά μας να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας έχει ενισχυθεί με την επιτυχή εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου μέχρι στιγμής. Είναι επίσης σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι παραμένουμε δεσμευμένοι να τιμήσουμε την ιστορία μας ως προς την πληρωμή μερισμάτων, καθώς ήμασταν η μόνη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που το έκανε αδιάκοπα από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την έναρξη της ελληνικής κρίσης.» 

Η τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων για το 2022, με τον δείκτη των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων να διαμορφώνεται στο 12% τον Μάρτιο και να αναμένεται να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό ήδη από το β’ τρίμηνο του έτους. Σε επίπεδο Ομίλου, τα Εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 29,7 δισ.ευρώ (+  1,1 δισ.ευρώ.)   

Το πρώτο α’ τρίμηνο «έκλεισε» με καθαρά κέρδη 125,4 εκατ. και όπως υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης και παρά τη σημαντική αβεβαιότητα και αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία, παραμένει η ισχυρή δυναμική της τράπεζας με το project Tomorrow να αποδίδει ήδη αποτελέσματα. Η κεφαλαιακή θέση είναι ισχυρή (Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) και ανέρχεται σε 16,3%, και σε 15,1% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ αντίστοιχα) και η δυναμική πιστωτική επέκταση στο α τρίμηνο θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του έτους, με μεγάλα χρηματοδοτικά σχέδια να έχουν δρομολογηθεί στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών.

Εκταμίευση 2,4 δις ευρώ νέων δανείων

Ειδικότερα, μετά από 10 χρόνια απομόχλευσης, η Alpha Bank εκταμίευσε 2,4 δις ευρώ νέων δανείων και το α’ τρίμηνο του 2022 ήταν το δεύτερο συνεχόμενο κατά το οποίο επεκτάθηκε το δανειακό χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδας (1,6 δισ. το δ’ τρίμηνο του 2021). Η καθαρή πιστωτική επέκταση προς τις Επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 1 δισ. ευρώ  επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του Δικτύου στις πιστοδοτήσεις Επιχειρήσεων, το οποίο υλοποίησε από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στην ελληνική αγορά τους τελευταίους έξι μήνες, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης της εξαγοράς του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από την Macquarie.

Τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα στις χορηγήσεις νέων δανείων, ανέφερε η διοίκηση στους επενδυτές, συμβαδίζουν με τις σταθερά υψηλές αποδόσεις της τράπεζας στον τομέα διαχείρισης χαρτοφυλακίου, που για τέταρτο συνεχές τρίμηνο αποφέρει έσοδα από προμήθειες ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, καθώς και με την περαιτέρω μείωση της βάσης κόστους, αυξάνοντας τη λειτουργική  αποδοτικότητα στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.

Σημειώθηκε εξάλλου ότι έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικά επίπεδα κερδοφορίας στην απόδοση των δανείων, τόσο στην Ελλάδα, αυξημένα κατά 5% σε ετήσια βάση, όσο και διεθνώς, κατά 8%.

Η Τράπεζα στοχεύει σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής επίδοσης και ενίσχυση της αποδοτικότητας μέσα από μια σειρά προγραμματισμένων ενεργειών:

  • την απόσχιση του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών που αναμένεται να υλοποιηθεί το β’ τρίμηνο 2022 με αναμενόμενο ετήσιο όφελος ύψους 31 εκατ ευρώ 
  • την επιπλέον εξοικονόμηση κόστους μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών Sky και Skyline.
     
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ