Νέα
  • ΓΔ: 902.74 -0.14%
  • Τζίρος: 37,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fitch: Οι ελληνικές τράπεζες θα αναβάλλουν τις εκδόσεις ομολόγων λόγω υψηλών spreads

Fitch Ratings
Fitch Ratings / Πηγή: Associated Press

Τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για την πώληση κόκκινων δανείων τους δεν θα επηρεασθούν από το δύσκολο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε ανάλυσή του για τις τράπεζες του Νότου.

Θεωρεί, ωστόσο, ότι θα αναβάλλουν τα σχέδιά τους για εκδόσεις ομολόγων λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των spreads.

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αντλήσουν έως το 2025 από τις αγορές κεφάλαια, τα οποία ο Fitch υπολογίζει σε περίπου 12 δισ. ευρώ,  για να συμμορφωθούν με την οδηγία για το ελάχιστο επίπεδο επιλέξιμων κεφαλαίων (MREL), αυτά δηλαδή που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που έχουν ανάγκη ενίσχυσης.

Ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 3,5% φέτος, 3,2% το 2023 και 2,8% το 2024.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Fitch, η Ελλάδα έχει περιορισμένους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και οι Ρώσοι επισκέπτες δεν είναι σημαντικοί για τον τουριστικό τομέα.

Συνεπώς, η σημερινή αβεβαιότητα στο οικονομικό και γεωπολιτικό σκηνικό δεν αναμένεται να επηρεάσει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρώσουν τις σχεδιαζόμενες για το 2022 πωλήσεις προβληματικών assets ύψους 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα τέλη του έτους.

Η ποιότητα χαρτοφυλακίου

«Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών του ευρωπαϊκού Νότου», αναφέρει ο οίκος, «παρά το δύσκολο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον και τη διετή πανδημική κρίση».

Ωστόσο, προσθέτει, οι προς τα κάτω αναθεωρήσεις των προβλέψεων για το ΑΕΠ, ο υψηλότερος πληθωρισμός και η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας θα οδηγήσουν σε υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά αυτά θα μετριασθούν από τις περαιτέρω πωλήσεις προβληματικών δανείων, τις επιπλέον προβλέψεις που έχουν γίνει την τελευταία διετία και το όφελος από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ