Νέα
  • ΓΔ: 903.25 -0.08%
  • Τζίρος: 71,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρ. Μεγάλου-Τράπεζα Πειραιώς: Στόχος ο μονοψήφιος δείκτης NPE εντός του 2022

Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς / Πηγή: Eurokinissi

Ετος πλήρους ανάκαμψης ήταν το 2021 για την τράπεζα Πειραιώς. Μέσω της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου, η τράπεζα μείωσε στο 12,5% τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, από 45% πριν από ένα χρόνο, με στόχο μονοψήφιο δείκτη NPE εντός του 2022.

«Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί ήδη με στοιχεία Ιουνίου 2022, οπότε και τα NPE βρέθηκαν στο 9%», όπως ενημέρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζα Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, στη διάρκεια της ετήσιας γενικής τακτικής συνέλευσης των μετόχων.

Το στρατηγικό σχέδιο του ομίλου Πειραιώς για την περίοδο 2022- 2025 οδηγεί σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 6% για φέτος και, όπως είπε ο Χρ. Μεγάλου, η επιτυχής υλοποίηση του σχεδιασμού της διοίκησης θα επιτρέψει τη δυνητική διανομή μερίσματος στους μετόχους μας, σε συνάρτηση με την επίτευξη των στόχων μας, τις συνθήκες αγοράς και τις εποπτικές απαιτήσεις.

Ξεπεράστηκε ο στόχος εκταμίευσης νέων δανείων

Η πορεία μας 2021 κατέδειξε την εμπορική δυναμική των τραπεζικών δραστηριοτήτων μας, είπε ο CEO της Πειραιώς και προσέθεσε: «Συνεχίσαμε να στηρίζουμε ενεργά τους πελάτες μας, χορηγώντας νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 6,5 δισ. ευρλω, υπερβαίνοντας τον στόχο εκταμίευσης νέων δανείων για το 2021, ενώ παράλληλα συμβουλεύσαμε τους εταιρικούς πελάτες μας για άντληση περίπου 3 δισ. ευρώ σε αγορές χρέους και μετοχικών κεφαλαίων. Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων αποτύπωσαν την πιστωτική ζήτηση κυρίως από επιχειρήσεις. Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις πελατών και τα υπό διαχείριση αμοιβαία κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά 6,8 δισ. ευρώ, ποσό που συνιστά ρεκόρ για τον Όμιλο Πειραιώς».

 Η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζει στη διερεύνηση και νέων εμπορικών και στρατηγικών πρωτοβουλιών με ενίσχυση της θέση του στις τραπεζοασφαλιστικές υπηρεσίες και τη διαχείριση ακινήτων, αξιοποιεί τις εμπορικές ευκαιρίες του ψηφιακού οικοσυστήματος.

Παράλληλα, ο όμιλος Πειραιώς προχωρά συστηματικά στις κατευθύνσεις της βιώσιμης τραπεζικής ενσωματώνοντας, τα βέλτιστα κριτήρια ΕSG και για την περίοδο 2022-2025. Στόχος είναι να αυξηθεί  η βιώσιμη τραπεζική μας δραστηριότητα κατά περίπου 9 δισ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χρηματοδότηση από την Πειραιώς του έργου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Cero Generation, θυγατρικής της αυστραλιανής επενδυτικής εταιρείας Macquarie, το οποίο κατασκευάζεται στην περιοχή της Δράμας και θα είναι συνολικής ισχύος 100 MW και προϋπολογισμού περί τα 72 εκατ. ευρώ.

Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις του 2022

Οι διαφαινόμενες τάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022 είναι ενθαρρυντικές ως προς την επίτευξη των στόχων και νωρίτερα έναντι του αρχικού σχεδιασμού του επιχειρηματικού πλάνου 2022-2025, είπε ο κ. Μεγάλου και αναφέρθηκε στις ενδείξεις  που συγκαταλέγονται στη θετική εξέλιξη των μεγεθών και εσόδων της Πειραιώς που είναι οι ακόλουθες:

  • Η πιστωτική επέκταση 1δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αναδεικνύει ότι ο ετήσιος στόχος πιστωτικής ενίσχυσης 1,2 δισ. ευρώ για το 2022  θα ξεπεραστεί.
  • Οι προμήθειες συνεχίζουν να αυξάνονται τρίμηνο με τρίμηνο και συμβάλλουν σημαντικά ώστε να διαφοροποιηθούν και να ενισχυθούν οι πηγές εσόδων της Τράπεζας, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
  • Τα έσοδα από τόκους αναμένεται να ευνοηθούν σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων όπως διαμορφώνεται μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ. Το εκτιμώμενο όφελος από την άνοδο των επιτοκίων στα έσοδα από τόκους για το 2023 αναμένεται να είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ

«Παράλληλα, προχωράμε σε κινήσεις αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε από την εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ, ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, συμφωνία για την απορρόφηση του Ομίλου EUROMEDICA, με στόχο τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους Υγείας στην Ελλάδα, πλήρως καθετοποιημένου, με παρουσία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη και  ευρεία κάλυψη της Ελληνικής Επικράτειας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναμένεται να δημιουργηθούν εκτενείς συνέργειες και να επιτευχθούν σημαντικές υπεραξίες που θα καρπωθεί η Τράπεζα.»

Πρόωρο να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του πολέμου

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Πειραιώς  Γιώργος Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στην εισβολή στην Ουκρανία που διαμόρφωσε νέες συνθήκες, ειδικά στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, με συνέπειες τόσο για τις βραχυπρόθεσμες, αλλά πιθανόν και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος, τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια οικονομία και κοινωνία, τονίζοντας ότι στις αρχές του 2022, οι προοπτικές για ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν οι καλύτερες που έχουμε δει για πάρα πολλά χρόνια.

 Παρά το περιβάλλον αβεβαιότητας, για την ελληνική οικονομία οι προοπτικές επιστροφής στην κανονικότητα είναι θετικές. 

«Και είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι στο ραντάρ των επενδυτών - Ελλήνων και ξένων -, γεγονός που δημιουργεί τις συνθήκες για εισαγωγή σημαντικών κεφαλαίων στη χώρα. Εταιρείες όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer, και άλλες, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή ήδη επενδύουν στην Ελλάδα.

Η Τράπεζα Πειραιώς, και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν για το μέλλον της χώρας ως κεντρικοί χρηματοδότες της ελληνικής οικονομίας. Ήδη, το πράττουμε με τη συμμετοχή μας σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το γνωστό ως RRF. Tο πρόγραμμα αυτό δίνει μια μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτή την διαδικασία ο Όμιλος Πειραιώς πρωτοστατεί, και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί.  Στόχος μας είναι τα κεφάλαια του RRF να συμπληρωθούν με τραπεζικό δανεισμό προς όφελος των πελατών μας, βοηθώντας την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα να ξεπεράσει τις συνέπειες της ύφεσης και να αποτελέσει και πάλι κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις, και ότι θα έχουμε μια οικονομία που θα αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς, όχι μόνο το 2022 αλλά και τα επόμενα χρόνια.

«Η Τράπεζα Πειραιώς σε αυτό θα έχει καθοριστική συνεισφορά, και θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως ήδη κάνει», κατέληξε ο Γ. Χατζηνικολάου. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ