Νέα
  • ΓΔ: 818.59 +0.23%
  • Τζίρος: 22,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζες: Με νέα μεθοδολογία τα επόμενα stress test - Πώς θα δοκιμαστούν οι αντοχές

Σε φάση προετοιμασίας ενόψει των νέων stress test που θα διενεργηθούν τον 2023, με βάση της στοιχεία τους στις 31 Δεκεμβρίου 2022, μπαίνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, των ελληνικών συμπεριλαμβανομένων, και οι αντοχές τους θα δοκιμαστούν με βάσει νέα μεθοδολογία, όπως ανακοίνωσε η Eυρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Bank Authority).

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δημοσίευσε το νέο προσχέδιο της μεθοδολογίας, των υποδειγμάτων και της καθοδήγησης των τεστ ακραίων καταστάσεων  τα οποία έχουν σημαντικές αλλαγές από τα προηγούμενα.

Η τελική μεθοδολογία θα δημοσιευθεί έως τα τέλη του 2022, η άσκηση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023  και τα αποτελέσματα της θα γνωστοποιηθούν τον  Ιούνιο του ίδιου έτους.

Η μεθοδολογία καλύπτει όλους τους τομείς κινδύνου – λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία  των τραπεζών από ακραίες καταστάσεις, όπως αυτή της πανδημίας - και βασίζεται στην προετοιμασία για το τεστ ακραίων καταστάσεων του 2021 σε επίπεδο ΕΕ. 

Ορισμένες πτυχές της μεθοδολογίας έχουν βελτιωθεί με βάση τα διδάγματα από την άσκηση του 2021.

Με νέο τρόπο ο υπολογισμός των αναγκαίων κεφαλαίων 

Η μεγαλύτερη αλλαγή στη μεθοδολογία είναι ότι τα αναγκαία κεφάλαια των τραπεζών δεν θα υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο.  Ορισμένες πτυχές της μεθοδολογίας έχουν βελτιωθεί και ως νέο χαρακτηριστικό  θεωρείται πως οι προβλέψεις για τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες θα βασίζονται σε ένα μοντέλο που από το σύνολο θα οδηγείται σε επί μέρους κλάδους καθώς οι προμήθειες αποτέλεσαν βασικό πόρο για τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας..

Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα αναθεώρησης του πλαισίου των ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ προς μια υβριδική προσέγγιση

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η αύξηση του δείγματος καθώς προστέθηκαν επιπλέον 26 τράπεζες σε σχέση με την άσκηση του 2021 και έχει εισαχθεί περαιτέρω αναλογικότητα στη μεθοδολογία.

Αξιολόγηση για ένα δυσμενές σενάριο

Η άσκηση του 2023 θα αξιολογήσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών της ΕΕ σε ένα δυσμενές οικονομικό σοκ και θα ληφθεί υπόψη κατά τη διαδικασία εποπτικής επανεξέτασης και αξιολόγησης το 2023 (SREP), βάσει της οποίας λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με τους κατάλληλους τραπεζικούς κεφαλαιακούς πόρους και τα μελλοντικά κεφαλαιακά σχέδια.

Το δείγμα για το τεστ αντοχής 2023 σε επίπεδο ΕΕ έχει διευρυνθεί σε σύγκριση με προηγούμενες ασκήσεις. Οι τράπεζες που συμμετέχουν στην άσκηση του 2023 αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στη ζώνη του ευρώ και τη Νορβηγία, αυξάνοντάς το από 70% στις προηγούμενες ασκήσεις. Ως αποτέλεσμα, το ακραίο τεστ του 2023 σε επίπεδο ΕΕ θα διεξαχθεί στο υψηλότερο επίπεδο ενοποίησης που θα καλύπτει 76 τράπεζες, εκ των οποίων οι 63 θα προέρχονται από τη ζώνη του ευρώ

Η μεθοδολογία περιλαμβάνει πρόσθετα χαρακτηριστικά αναλογικότητας για ορισμένες τράπεζες, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, διατηρώντας παράλληλα τη συνάφεια των αποτελεσμάτων και τη διαφάνεια.

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ