Νέα
  • ΓΔ: 911.91 +0.53%
  • Τζίρος: 56,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Π. Μυλωνάς-Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή ζήτηση για νέα δάνεια - Ποιοι κλάδοι απογειώνονται

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς / Πηγή: Intime

Με την ποιότητα του ισολογισμού να προσεγγίζει αυτή των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝPEs) μετά από προβλέψεις να διαμορφώνονται σε 0,4 δισ. ευρώ και το σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο 6,1% και, κυρίως, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ή τάσεις δημιουργίας νέων ΝPEs, λόγω υψηλού πληθωρισμού, η Εθνική Τράπεζα, θα συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, που κατέγραψαν σταθερά ισχυρή πορεία σε όλους τους τομείς.

Η ΕΤΕ στο πρώτο εξάμηνο κατέγραψε κέρδη μετά από φόρους 546 εκατ. ευρώ, τα οργανικά κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 280 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση, ενώ οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ ενισχυμένες κατά σχεδόν 50% σε ετήσια βάση.

Ζήτηση για δάνεια και αύξηση επιτοκίων

Oπως ανέφερε στη συζήτηση με τους αναλυτές ο Παύλος Μυλωνάς, η ζήτηση για νέα δάνεια είναι ισχυρή και το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς και κλάδοι όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ενέργεια και οι υποδομές «απογειώνονται».

Στη συζήτηση με τους αναλυτές η διοίκηση της ΕΤΕ ανέφερε ότι για τις πρώτες 50 μονάδες βάσης ανόδου των επιτοκίων η τράπεζα αναμένει κέρδη 70 εκατ. ευρώ για τις επόμενες 50 μονάδες βάσης 120 εκατ. ευρώ, ενώ 100 εκατ. ευρώ για μια άνοδο άλλες 50 μονάδες βάσης.

Σε ό,τι αφορά τα ΜREL, η ΕΤΕ προγραμματίζει έκδοση μέχρι το τέλος του έτους, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως προγραμματίζει να καλύψει αυτές τις υποχρεώσεις μέσω συνθετικών τιτλοποιήσεων αλλά και καταθέσεων.

Ο Δείκτης CET1 FL ανήλθε στο 15% από το 13,8% το α’ εξάμηνο 2021 και ο Δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας FL στο 16,7%, λαμβάνοντας υπόψιν τη στρατηγική συνεργασία με την EVO Payments.

Προσθέτει νέες μονάδες βάσεις στα κεφάλαιά της

Ο CEO της ΕΤΕ υπογράμμισε στους αναλυτές ότι η ΕΤΕ προσθέτει ήδη νέες μονάδες βάσεις στα κεφάλαιά της, τόσο από την πώληση του χαρτοφυλακίου Frontier II στην επενδυτική εταιρεία Bracebridge Capital, συνολικής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, όσο και από την ολοκλήρωση της πώλησης του merchant acquire (αποδοχή καρτών) στην Evo Payments στο τέλος του έτους.

Ειδικότερα, η συναλλαγή Frontier II θα ενισχύσει τα κεφάλαια της Τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης, με τον pro forma δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να αυξάνεται στο 17,5%.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Παύλος Μυλωνάς, όπως και στη γενική συνέλευση των μετόχων, έτσι και σήμερα μιλώντας στους αναλυτές δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» και εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα υπεραποδόσει σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, τονίζοντας ότι αναμένεται ενίσχυση του ελληνικού ΑΠΕ  4-5% φέτος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ