Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Attica Bank: Η Ελένη Βρεττού νέα CEO - Tι σηματοδοτεί η επιλογή της

Η Ελένη Βρεττού θα είναι, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, από τις αρχές Σεπτεμβρίου η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank καθώς αποδέχθηκε την πρόταση των μετόχων και κυρίως της Τράπεζας της Ελλάδος να σηκώσει το βάρος της εξυγίανσης και επαναϊδιωτικοποίησης της πολύπαθης τράπεζας.  

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι την πόρτα της Ελένης Βρεττού είχαν χτυπήσει και πριν από λίγους μήνες, ωστόσο η ίδια προτίμησε μετά την αποχώρησή της από την Τράπεζα Πειραιώς, από τη θέση της Ανώτερης Γενικής Διευθύντριας Chief of Corporate and Investment Banking, να αναλάβει στις αρχές Μαΐου Chief Strategy & IR Officer στη Lamda Development.

Η Ελένη Βρεττού θα πάρει τη σκυτάλη από τον μεταβατικό CEO της Attica Bank Μιχάλη Ανδρεάδη και θα πρέπει να δρομολογήσει άμεσα διαδικασίες (business plan, capital plan, τιτλοποιήσεις κ.λπ.) ώστε ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

Γιατί είπε τώρα το «ναι»

Προφανώς το έμπειρο τραπεζικό στέλεχος είπε τώρα το «ναι» όχι απλά για να γίνει η πρώτη CEO του ελληνικού banking αλλά και γιατί ήταν κοινής αποδοχής και έλαβε, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, τις διασφαλίσεις εκείνες που θα της επιτρέψουν να κάνει τη δουλειά της και οι οποίες αποτυπώνουν την κοινή βούληση των μετόχων, δηλαδή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΜΕΔΕ/Ellington να στηρίξουν την Attica Bank, με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα να έχουν στείλει σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για... βυζαντινισμούς.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η αποδοχή της πρότασης εκ μέρους της Ελένης Βρεττού μάλλον αποτελεί επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι οι προκαταρκτικές εκθέσεις της DBRS για Astir 1 και 2 έβγαλαν μικρότερες ζημιές από τις... αναμενόμενες. Και ενδεχομένως να αποτελούν επαναβεβαίωση συμφωνίας με την Ellington για κεφαλαιακή στήριξη της τράπεζας.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση -όπως έχει αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις χρήσης 2021- για την πλήρη εξυγίανση θα απαιτηθούν περισσότερα από 231 εκατ. ευρώ, όπως είχε εκτιμηθεί στο ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ. Στη βάση αυτής της εκτίμησης (των 231 εκατ. ευρώ) οι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή το σχήμα ΤΜΕΔΕ/Ellington και το ΤΧΣ, δεσμεύθηκαν να στηρίξουν την Attica Bank με επιπλέον 365 εκατ. ευρώ ώστε να προχωρήσει η εξυγίανση και ο μετασχηματισμός της τράπεζας, αλλά και η πιστωτική επέκταση, ώστε να μπει σε τροχιά κερδοφορίας στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επειδή ότι ο «λογαριασμός» της εξυγίανσης έχει ανέβει πολύ πάνω από τα 365 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ -ζήτημα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του μήνα- τόσο το ΤΧΣ όσο και η Εllington αναζητούσαν επενδυτές που θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν.

Σε κάθε περίπτωση, η τραπεζική αγορά εκτιμά ότι πέραν των ικανοτήτων της και της αποφασιστικότητάς της η Βρεττού, που επιστρέφει μετά από ένα μικρό διάλειμμα στο banking, έχει πλήρη επίγνωση ότι ο δρόμος της εξυγίανσης της Attica Bank δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά είναι διατεθειμένη να δώσει τη μάχη έχοντας την αποδοχή όλων των εμπλεκομένων μερών και κυρίως του επόπτη, δηλαδή της ΤτΕ αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. 

Η Ελένη Βρεττού έχει πάνω απο 20 χρόνια εμπειρία στον τραπεζικό τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μέχρι τον Απρίλιο του 2022 ήταν  μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας Πειραιώς ως Ανώτερη Γενική Διευθύντρια, Chief of Corporate and Investment Banking. Την 1η Μαΐου 2022 ανέλαβε τη θέση της Chief Strategy & IR Officer στη Lamda Development.

Προηγουμένως, είχε επιτελικές θέσεις στον πολυεθνικό όμιλο της HSBC στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει εργαστεί παλαιότερα και στους τομείς του Risk και M&A στην Αμερική. Έχει πτυχίο Bachelor of Science in Economics από το The Wharton School του University of Pennsylvania.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ