Νέα
  • ΓΔ: 916.29 +0.10%
  • Τζίρος: 23,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ακριβότερα τα δάνεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά - Κρατάει η ζήτηση

Δάνεια
Πηγή: Eurokinissi

Μεταξύ 9,20% και 9,30% κινούνται τα επιτόκια βραχυχρόνιων χορηγήσεων για τις επιχειρήσεις, ενώ στα κεφάλαια κίνησης το επιτόκιο βρίσκεται στο 8,5%. Το κόστος χρήματος γίνεται ακριβότερο και οι επιχειρήσεις, όπως άλλωστε και τα νοικοκυριά, έχουν στην παρούσα φάση «μαξιλάρι» ρευστότητας από τις αυξημένες καταθέσεις, λόγω της περσινής αποταμίευσης αλλά και των πολύ καλών επιδόσεων του τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση το κόστος χρήματος ανεβαίνει και μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι τα επιτόκια θα ανέβουν 1%-1,25%, ενώ με περαιτέρω άνοδο κατά 50-70 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023, όταν θα συνεδριάσει η ΕΚΤ,  η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να φτάσει και το 2%.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για φρένο στην πιστωτική επέκταση

Το «ακριβότερο χρήμα» θα αποτρέψει πολλές επιχειρήσεις στην αναζήτηση τραπεζικής χρηματοδότησης, αν και στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για φρένο στην πιστωτική επέκταση, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να προσφεύγουν στον δανεισμό για την αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων, είτε για να καλύψουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων

Ωστόσο, όπως ανέφερε στέλεχος συστημικής τράπεζας, αν και τα αιτήματα είναι αυξημένα κατά 20%-25%, η αύξηση του συνολικού ποσού δεν ξεπερνά το 3%.

Ενα άλλο στοιχείο είναι η καλή πορεία των καταναλωτικών δανείων, η οποία ωστόσο καταδεικνύει ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Για παράδειγμα, τα καταναλωτικά δάνεια για αγορά αυτοκινήτου υποχωρούν και την ίδια στιγμή πολίτες καταφεύγουν στον δανεισμό ώστε να καλύψουν δαπάνες υγείας, να κάνουν βελτιώσεις-ανακαινίσεις στα σπίτια τους, να πληρώσουν δίδακτρα σχολείων.

ακίνητα
Πηγή: Eurokinissi

Πώς θα επηρεαστεί η αγορά ακινήτων 

Η άνοδος των επιτοκίων είναι θέμα χρόνου να επηρεάσει και την αγορά ακινήτων, αν και οι τράπεζες συνεχίζουν να δέχονται αιτήματα για στεγαστικά δάνεια και δεν διαπιστώνεται μείωση της ζήτησης σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την «τρελή» κούρσα των ενοικίων κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο μέσος όρος των κυμαινόμενων στεγαστικών επιτοκίων είναι Euribor ενός μήνα πλέον περιθωρίου από 2,65% έως 3,75%. Τα σταθερά επιτόκια της στεγαστικής πίστης από την άλλη πλευρά για 3, 5, 7 χρόνια κινούνται από 3,35%-4,80% και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αυξηθούν περαιτέρω.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τον Αύγουστο του 2022 o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 5,8%, από 5,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 29 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 454 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ