Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρ. Μεγάλου-Τράπεζα Πειραιώς: Πολύ κάτω από 8% τα NPEs το 2022 - Πότε οι αποφάσεις για μέρισμα

Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς / Πηγή: Eurokinissi

Υπεραπόδοση των στόχων της στο 9μηνο του 2022 και υψηλής ποιότητας κέρδη κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς και τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώνονται σε 0,28 ευρώ το 9μηνο 2022, από 0,17 το 9μηνο 2021.  

Η διοίκηση του κ. Μεγάλου, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας -βλέπει ανάπτυξη στο 6% φέτος και στο 3,5% το 2023, διπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ- αλλά και για την πορεία της ίδιας της τράπεζας, ελπίζοντας ότι ο «το 2023 θα είναι μια χρονιά που θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να παράγουμε αξία για την τράπεζα και τους μετόχους μας», όπως είπε ο CEO Πειραιώς.

Για μέρισμα και Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια

Απαντώντας στους αναλυτές για το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος, ο CEO της Πειραιώς απάντησε ότι θα εξεταστεί η κατάσταση την επόμενη χρονιά «και θα προχωρήσουμε σε ενημέρωση της αγοράς με βάση τα "μαξιλάρια" και την κερδοφορία που θα έχουμε.»

Με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια να υποχωρούν στα 3,3 δισ. ευρώ (στα 1,9 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις) και τον δείκτη ΝPE να διαμορφώνεται στο 8,9% έναντι 17% πριν από ένα χρόνο, με στόχο στο τέλος του 2022 να πέσει πολύ κάτω από το 8%, όπως είπε ο Χρήστος Μεγάλου, η τράπεζα ακολουθεί την πορεία των άλλων τριών συστημικών τραπεζών, ενώ ο δείκτης κάλυψης NPE ήταν αυξημένος κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, στο 49%.

Ταυτόχρονα καταγράφεται αύξηση 2,3 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου ενήμερων δανείων, ξεπερνώντας τον ετήσιο στόχο των 2 δισ. ευρώ που είχε θέσει. Ισχυρή επέκταση εξυπηρετούμενων δανείων κατά 0,8 δισ. σημειώθηκε το 3ο τρίμηνο 2022, απορροφώντας επιτυχώς την πρώτη δόση 200 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και λήψη έγκρισης για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης.

Ζήτηση για νέα δάνεια

Οπως ανέφερε ο CEO της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, «η  επιταχυνόμενη οργανική παραγωγή κεφαλαίου οδήγησε τον δείκτη fully loaded CET1 στο 10,7%, αυξημένο κατά περίπου 120 μονάδες βάσης τριμηνιαίως και κατά περισσότερο από 300 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες. Ο στόχος για το τέλος του έτους τίθεται πλέον σε επίπεδο υψηλότερο του 11%, βελτιωμένος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις για 10%-11%».

Ο κ. Μεγάλου ανέφερε στους αναλυτές ότι υπάρχει ζήτηση για νέα δάνεια και υπογράμμισε ότι η τράπεζα εμφάνισε ένα πολύ ισχυρό τρίμηνο σε όρους εσόδων από προμήθειες, υπεραποδίδοντας συνεχώς έναντι των εκτιμήσεων. Οσο συνεχίζεται η αύξηση των χορηγήσεων θα αυξάνονται οι προμήθειες, ανέφεραν στα στελέχη της Πειραιώς.

Αναφορικά με την άνοδο του κόστους των καταθέσεων, σημειώθηκε ότι μέχρι στιγμής, η αύξηση οφείλεται στη δολαριακές καταθέσεις και όπως είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Μεγάλος «δεν έχουμε δει άνοδο στο κόστος καταθέσεων σε ευρώ. Αναμένουμε ότι θα αυξηθεί, το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι το πόσο». 

Αναφορικά με τα ΜREL η τράπεζα θα πραγματοποιήσει μια μικρή έκδοση κάποια στιγμή, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πότε. Αλλωστε η υποχρέωσή της για στόχους είναι το 2025

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ