Νέα
  • ΓΔ: 1044.96 -0.45%
  • Τζίρος: 72,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Αυξημένοι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα - Ανθεκτικές οι τράπεζες

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί, εν μέσω της εκτίναξης των τιμών ενέργειας, του υψηλού πληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την εξαμηνιαία έκθεσή της (Financial Stability Review) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ταυτόχρονα, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σφιχτές καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

«Οι πολίτες και οι εταιρείες αισθάνονται ήδη τον αντίκτυπο από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, προσθέτοντας: «Η εκτίμησή μας είναι ότι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, ενώ μία τεχνική ύφεση στην Ευρωζώνη έχει γίνει πιο πιθανή».  

Αυξάνονται οι κίνδυνοι για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κράτη

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν την ευπάθεια των νοικοκυριών, των εταιρειών και των κρατών με υψηλότερο χρέος. Προστίθενται επίσης στις πιέσεις στις αγορές και δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των επενδυτικών ταμείων. Ολες αυτές οι ευπάθειες μπορεί να εκτυλιχθούν ταυτόχρονα και να ενισχυθούν πιθανόν αμοιβαία, σημειώνεται. 

Τα προβλήματα για τον επιχειρηματικό τομέα έχουν αυξηθεί λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και κόστους εισροών, με τα κέρδη τους να αναμένεται να μειωθούν με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. «Αν οι προοπτικές επιδεινωθούν περαιτέρω, δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία αύξηση στη συχνότητα εταιρικών χρεοκοπιών, ιδιαίτερα μεταξύ των εταιρειών εντάσεως ενέργειας», σημειώνει η έκθεση.

Ο πληθωρισμός, όπως και οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού ερίου, πλήττουν τα νοικοκυριά, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους και περιορίζοντας ενδεχομένως την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων τους. Τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία δαπανούν γενικά ένα μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για ενέργεια και τρόφιμα, επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αυξημένες πιστωτικές απώλειες αλλά είναι ανθεκτικές

Καθώς οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα έχουν όλο και μεγαλύτερη δυσκολία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, οι τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερες πιστωτικές απώλειες μεσοπρόθεσμα, προειδοποιεί η ΕΚΤ.

Συνολικά, πάντως, το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι σε θέση να αντέξει πολλούς κινδύνους, εν μέρει λόγω των μεταρρυθμίσεων στο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο της περασμένης δεκαετίας. «Με δεδομένη την επιδείνωση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προοπτικών, οι στοχευμένες μακροεποπτικές πολιτικές, όπως τα κεφαλαιακά μαξιλάρια, μπορεί να συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», αναφέρει η ΕΚΤ. 

Προσωρινά και στοχευμένα τα μέτρα στήριξης 

Η έκθεση τονίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα σε όσους επηρεάζονται περισσότερο καθώς είναι περιορισμένα τα περιθώρια επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων που δεν προκαλούν κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Κίνδυνος για τις τιμές των assets

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια έχει αυξήσει τον κίνδυνο μίας άτακτης προσαρμογής των τιμών των assets στις χρηματοπιστωτικές αγορές, παρά τις πρόσφατες διορθώσεις τους, σημειώνει η ΕΚΤ.

«Πολλά επενδυτικά ταμεία παραμένουν πολύ εκτεθειμένα σε περαιτέρω απομείωση της αξίας τους και πιστωτικές ζημιές… Η μειωμένη ρευστότητα σε ορισμένες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε να δημιουργήσει και προβλήματα για την προσαρμογή των χαρτοφυλακίων ή την άντληση κεφαλαίων. Δημιουργεί επίσης τον κίνδυνο απρόσμενα μεγάλων margin calls, τα οποία θα μπορούσαν να επιδεινώσουν δυσμενείς δυναμικές της αγοράς, αν τα ταμεία αναγκασθούν να πουλήσουν στοιχεία ενεργητικού για να ανταποκριθούν σε αυτά».  

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ