Νέα

ΕΚΤ: Τριβές προκαλεί η συμμετοχή εκπροσώπων της σε συνεδριάσεις Δ.Σ. των τραπεζών

Η συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων τραπεζών θα είναι επικίνδυνη για την ίδια καθώς σε περίπτωση λάθος αποφάσεων των τελευταίων θα είχε και η ίδια ευθύνη, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιταλικών Τραπεζών, παίρνοντας θέση σε ένα θέμα που έχει συμβάλει σε μία ένταση που υπάρχει μεταξύ των τραπεζών της Ευρωζώνης και των εποπτικών Αρχών.

«Ένα βασικό νομικό ζήτημα είναι ότι αν δεν εμποδίσεις κάτι να συμβεί είναι σαν να το βοηθάς», δήλωσε ο Αντόνιο Πατουέλι μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο.

«Συνεπώς, θεωρώ ότι θα ήταν ‘συνετό’ για την ΕΚΤ να μη στείλει εκπροσώπους της στα διοικητικά συμβούλια, επειδή αν ληφθούν αποφάσεις που αποδειχθεί ότι δεν ήταν ενδεδειγμένες και οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ απέτυχαν να αντιταχθούν σε αυτές έγκαιρα και αποτελεσματικά, θα υπήρχαν προβλήματα για την ίδια την ΕΚΤ», πρόσθεσε.

Σε χαμηλό επίπεδο οι σχέσεις τραπεζών και ΕΚΤ

Οι τριβές στις σχέσεις μεταξύ τραπεζών και ΕΚΤ ήρθαν στην επιφάνεια με μία πρόσφατη επιστολή του προέδρου της Societe Generale, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, στην οποία, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του θέματος, εκφράσθηκαν παράπονα για την υπερβολική ανάμειξη της κεντρικής τράπεζας στην καθημερινή λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων, περιλαμβανομένης της συμμετοχής στις συνεδριάσεις των δ.σ. της.

Σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται το Reuters, οι σχέσεις μεταξύ των τραπεζών και της ΕΚΤ βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο.

Οι επόπτες είναι ενοχλημένοι με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τραπεζίτες απέναντι στους επενδυτές για τη διανομή μερισμάτων, ζητώντας να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή εν όψει της αναμενόμενης ύφεσης το βάθος της οποίας είναι ακόμη άγνωστο.

Στην όξυνση των σχέσεων προστέθηκε το γεγονός ότι η ΕΚΤ άλλαξε τους όρους χορήγησης των μακροπρόθεσμων δανείων της στα πιστωτικά ιδρύματα – με την αναδρομική αύξηση του επιτοκίου τους - στερώντας από αυτά μία χωρίς κίνδυνο πηγή κέρδους.  

Ο Πατουέλι δήλωσε ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη, αν οι ιταλικές τράπεζες αγοράζουν λιγότερα κρατικά ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ.

Φόβοι για χαμηλότερες προβλέψεις των τραπεζών 

Μιλώντας στο ίδιο σεμινάριο, ο γενικός διευθυντής της ένωσης ιταλικών τραπεζών, Τζιοβάνι Σαμπατίνι, δήλωσε ότι οι επόπτες ανησυχούν ότι οι τράπεζες μπορεί να υποεκτιμήσουν τις προβλέψεις που πρέπει να σχηματίσουν για πιστωτικές απώλειες, επειδή τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων  στη διάρκεια της πανδημίας διατήρησαν τα επίπεδα των κόκκινων δανείων  σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα την τελευταία διετία.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ