Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Σκληρό μπρα ντε φερ ΥΠΟΙΚ - τραπεζών για τα δάνεια - Ισπανικό μοντέλο VS επιδότηση «Γέφυρα»

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και το ραντεβού ανανεώθηκε για τις επόμενες ημέρες, ώστε να καταθέσουν οι τράπεζες τις προτάσεις τους για την στήριξη των συνεπών δανειοληπτών.

Οι  εκπρόσωποι των τραπεζών κρατούν στόματα ερμητικά κλειστά και παραπέμπουν στον υπουργό Οικονομικών και σε ανακοινώσεις που θα κάνει το… προσεχές μέλλον.

Υψηλόβαθμες πηγές, πάντως, ανέφεραν ότι οι τράπεζες φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, την ώρα που «τα χειρότερα είναι μπροστά».

Διάσταση απόψεων

Αν και ο στόχος είναι κοινός, δηλαδή, να μην δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια, φαίνεται, λοιπόν, να υπάρχει -προς το παρόν τουλάχιστον- διάσταση απόψεων μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τραπεζών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο φαίνεται να εξετάζει προσαρμογή του «ισπανικού μοντέλου», ενώ οι τράπεζες προτείνουν ένα πρόγραμμα τύπου «Γέφυρα», που θα επιδοτεί το επιτόκιο, ενώ απορρίπτουν το «ισπανικό μοντέλο», το οποίο αφορά χαμηλά εισοδήματα και προβλέπει περίοδο χάριτος ώς πέντε έτη και επιμήκυνση μέχρι επτά χρόνια.

►Διαβάστε και: Xρ. Σταϊκούρας: Οι τράπεζες οφείλουν να αναμορφώσουν την τιμολογιακή πολιτική δανείων

Κι αυτό επειδή το «πάγωμα» και η μακροχρόνια επιμήκυνση του δανείου, μπορεί να δίνει μια πρόσκαιρη ανάσα στον δανειολήπτη, ωστόσο, κατατάσσει αυτόματα τα ενήμερα δάνεια σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (stage 2 και stage 3), που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να «σηκώσουν» νέες προβλέψεις, δηλαδή, να «κάψουν» κεφαλαία.

Το ισπανικό παράδειγμα και η «Γέφυρα»

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, η Santander, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες τραπεζικές προβλέψεις, να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στους πελάτες, ενώ μελετώνται οι λεπτομέρειες του ισπανικού προσχεδίου, που αφορά μόνο στεγαστικά δάνεια και όχι γενικά δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία.

Aντίθετα, με το «πανδημικό» και απόλυτα πετυχημένο πρόγραμμα «Γέφυρα», που προέβλεπε επιδότηση από το κράτος, τα δάνεια παρέμειναν ενήμερα και ούτε το πιστωτικό προφίλ των δανειοληπτών άλλαξε επί τα χείρω, ούτε οι ισολογισμοί των τραπεζών επιβαρύνθηκαν.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι και οι εποπτικές αρχές έχουν επιστήσει την προσοχή των τραπεζών στα ρυθμισμένα δάνεια, που είναι και τα πιο ευάλωτα στην αύξηση των επιτοκίων και κυρίως στον υψηλό πληθωρισμό.

Οπως αναφέρει το Reuters, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ισπανία διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο στο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ του 3,86%, σημαντικά χαμηλότερο από το ιστορικό υψηλό του 13,6% το Δεκέμβριο του 2013.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝPE ratio) για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώθηκε στο 9μηνο του 2022 στο 7%, με στόχο να διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα στο τέλος της χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τα ενήμερα δάνεια είναι 27,4 δισ. ευρώ (σε σύνολο 31,7 δισ.), ενώ στις εταιρείες διαχείρισης (servicers) βρίσκονται άλλα 25 δισ. ευρώ.

►Διαβάστε και: Ομπρέλα προστασίας για δάνεια 6-12 δισ. ευρώ - Η επιδότηση «γέφυρα» και το ισπανικό μοντέλο

«Ραντεβού» με Μητσοτάκη και Πατέλη

Εκτιμάται ότι πριν την επόμενη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των Ελληνικών τραπεζών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και αυτό το θέμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη -ο οποίος έδωσε προχθές από την Πάτρα το σήμα «ανταμοιβής» των συνεπών δανειοληπτών- και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, στο περιθώριο του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2022 στο Λονδίνο και το οποίο διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα της χθεσινής ατζέντας, ο Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε τη μείωση των επιτοκιακών περιθωρίων και την ενίσχυση των επιτοκίων των καταθέσεων και ζήτησε, επίσης, μείωση των προμηθειών, κυρίως αυτών που αφορούν την πιστωτική επέκταση προς ιδιώτες και ειδικότερα την στεγαστική πίστη.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους θα παρακολουθήσουν τα δρώμενα και στην υπόλοιπη Ευρώπη και θα πράξουν το καλύτερο δυνατό για τους πελάτες τους. Από τη νέα χρονιά πάντως θεωρείται βέβαιο ότι η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων θα είναι τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης, όμως σαφέστερη εικόνα θα υπάρχει μετά τις 15 Δεκεμβρίου όταν, δηλαδή, θα έχει ανακοινώσει και η ΕΚΤ την επόμενη κίνησή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα καταγράφει την 3η χαμηλότερη επίδοση μεταξύ 19 ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά το επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων με 0,14%, με την πρωτιά να ανήκει στην Πορτογαλία με 0,05% και να ακολουθούν με 0,11% η Κύπρος και η Σλοβενία. Οι Ολλανδοί αποταμιευτές είναι οι πλέον κερδισμένοι με 1,84%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ