Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνονται τα δάνεια, μικτή εικόνα στις καταθέσεις - Βαθαίνει το χάσμα τραπεζών κυβέρνησης

Πηγή: Pixabay

Τα σημερινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το τραπεζικό σύστημα δεν στηρίζει την πραγματική οικονομία στο βαθμό που θα μπορούσε.

Οι καθαρές ροές χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα για τον μήνα Οκτώβριο του 2022 ήταν αρνητικές και το ύψος του διαμορφώθηκε σε σχεδόν 900 εκατ. με το υπόλοιπο τους να ανέρχεται σε 113 δις ευρώ.

Στον αντίποδα συνεχίστηκε η αύξηση των καταθέσεων για τα νοικοκυριά, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς, ενώ μειώθηκαν οι καταθέσεις για τις επιχειρήσεις. Πλέον οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανέρχονται σε 184,8 δις ευρώ.

Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα έχει τραβήξει χειρόφρενο και δεν προχωρά σε νέες χρηματοδοτήσεις, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Η κυβέρνηση, μετά την άκαρπη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής των τραπεζών, φαίνεται να έχει οξύνει την ρητορική της.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών που με δήλωσή του χθες, τόνισε ότι «σήμερα, σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων, ανοδικών κινδύνων, έντονης μεταβλητότητας και υψηλής αβεβαιότητας – διεθνώς –, το τραπεζικό σύστημα οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Η κυβερνητική δυσαρέσκεια έγκειται στους εξής άξονες:

  1. Δεν αυξάνεται με τον επιθυμητό τρόπο η πιστωτική επέκταση
  2. Δεν γίνονται ρυθμίσεις δανείων στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού
  3. Υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων και
  4. Είναι εξωφρενικές αρκετές χρεώσεις, που σε άλλες εποχές δεν υπήρχαν καν

Απρθυμία των τραπεζών για στήριξη δανειοληπτών

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η απροθυμία των τραπεζών να αναλάβουν ένα μέρος του κόστους για την στήριξη των δανειοληπτών, κάτι που σύμφωνα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των σχέσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και τράπεζες και πλέον ή να θα υπάρξει άμεσα νέα προσπάθεια προσέγγισης ή η κυβέρνηση θα νομοθετήσει με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Πάντως η «μαύρη τρύπα» παραμένει ανάμεσα σε χορηγήσεις και καταθέσεις. Και αυτό διότι σε εποχές κανονικότητας οι χορηγήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες των καταθέσεων. Η λογική αυτή έχει ανατραπεί, ναρκοθετώντας όπως αναφέρουν κάποια αναλυτές, την προσπάθεια να αποφύγει η οικονομία την ύφεση την νέα χρονιά, αλλά και να αποκτήσει πιο ταχείς ρυθμούς, όταν υπάρξει η επιστροφή σε πιο νορμάλ καταστάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Οκτώβριο του 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 5,3% από 6,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 898 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 752 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 665 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 723 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 11,3% από 12,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) μειώθηκε σε 10,8% από 12,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 606 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 745 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε στο 16,5% από 14,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 60 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 22 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τον Οκτώβριο του 2022, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 80 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 57 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 0,7%, από 0,8% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 153 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Οκτώβριο του 2022, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 27 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο -2,3% από -2,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ