Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στεγαστικά: Νέες βάσεις μέσω Λονδίνου στη διελκυστίνδα κυβέρνησης - τραπεζών για τα δάνεια

Σε νέες βάσεις μπαίνει, καθώς φαίνεται, ο διάλογος μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών για το θέμα της στήριξης των δανειοληπτών που επιβαρύνονται από την αύξηση των επιτοκίων σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.

Από το Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να απέκλεισε το ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης των ελληνικών τραπεζών που μπαίνουν σταδιακά από φέτος – και επιτρέποντος του SSM – σε φάση διανομής μερισμάτων μετά από δέκα και πλέον χρόνια, γεγονός (ένα ακόμα) που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην τραπεζική κανονικότητα.

Το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης φορολογίας που φέρεται να έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών, απασχόλησε – προβλημάτισε - επενδυτές και αναλυτές που βρίσκονται στη βρετανική πρωτεύουσα για το Συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley.

Φεύγει το όπλο του φόρου 

Ετσι, στη νέα συνάντηση υπουργείου Οικονομικών – τραπεζών, όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρχει το συγκεκριμένο «όπλο πάνω στο τραπέζι».

Σε ότι αφορά στις συζητήσεις στο Λονδίνο, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και το 2023 διατηρώντας τη δυναμική του, με το επενδυτικό κλίμα να βελτιώνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Οι εκτιμήσεις, συγκλίνουν στην άποψη ότι η φετινή χρονιά θα «κλείσει» με ανάπτυξη πάνω από το 6% και ο ρυθμός ανάπτυξης θα διατηρηθεί κοντά στο 2% του χρόνου και ενώ η μεγάλη εικόνα για την ευρωπαϊκή οικονομία ολοένα και θολώνει.

Συμβάσεις έργων 1 δισ. έως το τέλος της χρονιάς

Στο συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και της Μorgan Stanley στο Λονδίνο, οι ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως οι ελληνικές τράπεζες – που βρίσκονται στα ραντάρ των επενδυτών και οι μέχρι τώρα συναντήσεις τους έχουν θετικό πρόσημο – υπογράμμισαν ότι τα projects που δρομολογούνται κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας λειτουργούν ως επιταχυντής της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας  - οι συμβασιοποιήσεις έργων θα φτάσουν το 1 δις μέχρι το τέλος της χρονιάς - και έχει ήδη ξεκινήσει η κάλυψη του επενδυτικού κενού των σχεδόν 100 δις ευρώ που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση, αναδεικνύοντας επενδυτικές ευκαιρίες.

Το  2021 σημειώθηκε ρεκόρ εικοσαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (5,4 δισ. ή 3% του ΑΕΠ), το οποίο θα ξεπεραστεί το 2022 (ήταν τα 5,4 δις. έχουν καλυφθεί στο 9μηνο). Τα έτη 2021, 2022 και 2023, η αύξηση των επενδύσεων διαμορφώθηκε ή αναμένεται να διαμορφωθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα του 8%.

Το 2023, που αναμένεται να είναι χρονιά επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα και πτώση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ σε 161,6% το 2023 από 169,1% το 2022 και 194,5% το 2021, μειώνει το ρίσκο της χώρας η οποία πλέον είναι πιο θελκτική για τους επενδυτές.

Οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών υπογράμμισαν την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στην εξυγίανση των ισολογισμών  και η σύγκλιση τους με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα καθώς κυρίως χάρη στον «Ηρακλή» που κινούνται πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό.

Επιπρόσθετα, η βελτίωση της ρευστότητας και η ικανότητα για αύξηση της πιστωτικής επέκτασης θα επιτρέψει στις τράπεζες να στηρίξουν το αναπτυξιακό αφήγημα της χώρας παρά τη διεθνή κρίση. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ