Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fitch: Προβλέπει μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών και το 2023

Fitch Ratings
Fitch Ratings / Πηγή: Associated Press

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναμένει ότι η μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών θα συνεχισθεί και το 2023 παρά τον υψηλό πληθωρισμό την ταχεία αύξηση των επιτοκίων που δημιουργεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μετά τη βουτιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) το 2021 στο 9,8%, ο Fitch εκτιμά ότι ο σχετικός δείκτης θα διαμορφωθεί κοντά κοντά στο 7% φέτος και ότι θα μειωθεί περαιτέρω το 2023 κοντά στο 5% (βλέπε σχετικό πίνακα).

Θα συγκλίνει έτσι προς το επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, το οποίο είναι χαμηλότερο από το 3%, αλλά με πρόβλεψη για ελαφρά άνοδο το 2023 λόγω της ύφεσης της οικονομίας της που αναμένει ο Fitch και της αύξησης των επιτοκίων.

Fitch, NPLs

 

Επιδείνωση των προοπτικών σε Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία

Οι προοπτικές για τον τραπεζικό τομέα της Δυτικής Ευρώπης το επόμενο έτος είναι ανάμεικτες, σύμφωνα με τον Fitch, με κυρίαρχη πάντως μία εικόνα σταθερότητας. Για το 90% των τραπεζών οι προοπτικές αναμένονται σταθερές χάρη στα ισχυρά κέρδη του 2022, τις συνετές προβλέψεις για επισφάλειες και το κεφαλαιακό απόθεμα των τελευταίων ετών.

Ο Fitch αναμένει ύφεση στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία το 2023 και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αναμένει, επίσης, ότι το βασικό επιτόκιο χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αυξηθεί στο 3% τον ερχόμενο Μάρτιο.

Με βάση τις παραπάνω προβλέψεις, ο οίκος αναμένει επιδείνωση του outlook του τραπεζικού τομέα της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, ενώ διατηρεί το outlook για τις τράπεζες των άλλων χωρών της Δυτικής Ευρώπης καθώς, όπως σημειώνει, η περιορισμένη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους εξισορροπείται από τη θετική επίδραση στα έσοδά τους από τις αυξήσεις επιτοκίων.

Μεγαλύτερα περιθώρια εσόδων για τις τράπεζες του Νότου

Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες του Νότου,  η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερο περιθώριο αύξησης των εσόδων τους καθώς μεγάλο ποσοστό των δανείων τους έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ η προσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων είναι σχετικά αργή.

Η ποιότητα του ενεργητικού είναι πιθανόν να επιδεινωθεί το 2023, αναφέρει ο Fitch, αλλά συγκρατημένα, χωρίς μεγάλες αυξήσεις των NPLs.

Η επίδοση των στεγαστικών δανείων αναμένεται να συνεχισθεί ισχυρή, ενώ ώθηση στην αύξηση των NPLs θα μπορούσε να υπάρξει από τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα χωρίς εξασφαλίσεις καταναλωτικά δάνεια.

Η πορεία των κερδών θα επηρεασθεί σημαντικά από το ισοζύγιο μεταξύ των αυξημένων κόκκινων δανείων από τη μία πλευρά και των αυξημένων εσόδων από τόκους από την άλλη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ