Νέα
  • ΓΔ: 1258.17 +0.60%
  • Τζίρος: 160,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζες: «Πράσινο φως» από SSM για επιδότηση των επιτοκίων - Μειώνονται οι προμήθειες

Με τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον SSM, να έχει δώσει το «πράσινο φως» για ένα πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια πρώτης κατοικίας, συναντώνται εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

To βλέμμα όλων βέβαια είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στην Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και στις νέες αποφάσεις της ΕΚΤ  με τους αναλυτές να προβλέπουν άνοδο των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και τον πόλεμο «γερακιών – περιστεριών» να είναι σε εξέλιξη.

►Διαβάστε και: Σε χορό αύξησης επιτοκίων στις καταθέσεις μπαίνουν οι τράπεζες - Εως το 1% οι προθεσμιακές

Επιδότηση 50% του «καπέλου» από τις τράπεζες

Η στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών – ενδεχομένως με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια από αυτά που προβλέπει ο ισχύων σήμερα νόμος - με βάση της πρόταση των τραπεζών θα έχει περίμετρο έως 30.000 δανειολήπτες.

Προβλέπει, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, τη 12μηνη επιδότηση του 50% του μηνιαίου «καπέλου» στα δάνεια λόγω της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ από τον περασμένο Ιούλιο. 

Βέβαια το υπουργείο επιθυμεί μια μεγαλύτερη περίμετρο, ωστόσο οι τράπεζες θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα αναζωπυρωθεί ο ηθικός κίνδυνος και δεν θα πληγωθεί η κουλτούρα πληρωμών. Και επιπρόσθετα, γνωρίζουν ότι η προεκλογική περίοδος αποτελεί πρόσφορο έδαφος για ανάλογα αιτήματα.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί, όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Οικονομικών αποκλειστικά από τις τράπεζες και καλώς εχόντων των πραγμάτων, δηλαδή αν βγει «λευκός καπνός» την Τετάρτη, θα καθοριστούν άμεσα ο μηχανισμός και οι λεπτομέρειες ώστε να ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα η επιδότηση.

►Διαβάστε και: Τράπεζες: Αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων - Ζυγίζουν το πακέτο στα στεγαστικά - Κουρεύουν 8% τις προμήθειες

Μειώσεις στις προμήθειες

Η στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών εντάσσεται στο ευρύτερο «τραπεζικό καλάθι» της κυβέρνησης, μαζί με τις προμήθειες και τα επιτόκια καταθέσεων.

Σε ότι αφορά στις προμήθειες, οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε μειώσεις κυρίως σε αυτές που αφορούν στην καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα:

  • τις διατραπεζικές συναλλαγές μέσω ΔΙΑΣ όπου η προμήθεια ξεπερνά τα 2 ευρώ όταν γίνεται ανάληψη μετρητών με κάρτα μια τράπεζας από ΑΤΜ άλλης.

Στα μεγάλα εμβάσματα και τις εξαγωγές οι προμήθειες θα μείνουν αμετάβλητες. 

Η μείωση των προμηθειών εκτιμάται ότι θα μειώσει τα αποτελέσματα των τραπεζών κατά 1%.

Αυξάνονται τα επιτόκια καταθέσεων

Και η δρομολογούμενη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων - για προθεσμιακές άνω των 100.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα …πιάσει το 1% - θα έχει αποτύπωμα στους τραπεζικούς ισολογισμούς και ήδη οι τράπεζες για το επόμενο έτος έχουν υπολογίσει 800 εκατ. ευρώ σε έξοδα.

Σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης για κάθε 50 μονάδες αύξησης των επιτοκίων η μείωση των κερδών υπολογίζεται στο 1,5%.  

►Διαβάστε και: Capital Link: Οι «χρησμοί» των ελλήνων τραπεζιτών στη Νέα Υόρκη

Πάντως, οι διεθνείς «παίκτες» (επενδυτές, αναλυτές) εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα καταγράψουν σημαντικά κέρδη την επόμενη χρονιά, ως αποτέλεσμα της πιστωτικής επέκτασης και της οικονομικής ανάπτυξης. Εκτιμάται εξάλλου ότι δεν θα υπάρξει σημαντική και δύσκολα διαχειρίσιμη αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ