Νέα
  • ΓΔ: 897.42 +0.25%
  • Τζίρος: 30,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι τράπεζες χτίζουν αναχώματα απέναντι σε πιθανή έξαρση κόκκινων δανείων

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η παράταση του lockdown αυξάνει την ανησυχία στις τράπεζες, ότι μπορεί να έρθει ένας νέος κύκλος «κόκκινων» δανείων, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την προσπάθεια που καταβάλλεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για την επιστροφή στην ενάρετη τραπεζική οδό.

Στις τακτικές συζητήσεις που διεξάγονται ανάμεσα σε τραπεζίτες, κυβέρνηση και δανειστές, το θέμα των «κόκκινων» δανείων είναι στην κορυφή της ατζέντας. Βασική επιδίωξη όλων είναι να αποφευχθεί μία ακόμη αναζωπύρωση, που θα σήμαινε πισωγύρισμα σε μία κομβική στιγμή για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές να αναχαιτιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και στη «μάχη» αυτή επιστρατεύονται όλα τα διαθέσιμα όπλα.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων, αλλά και η πορεία υλοποίησης του Ηρακλής 2 θα βρεθεί σήμερα σε σύσκεψη που θα έχουν οι τραπεζίτες με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό. 

Ηρακλής 2 και bad bank

Ο στόχος είναι διπλός, πρώτον να μην ξεφύγει η κατάσταση με την νέα γενιά «κόκκινων» δανείων και δεύτερον να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των ήδη υπαρχόντων. Σε ότι αφορά το τελευταίο, ήδη μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή ο Ηρακλής 2, που έχει λάβει την έγκριση των δανειστών και ήδη τρέχουν οι διαδικασίες εφαρμογής του.

Στα υπόψη υπάρχει βέβαια και η δημιουργία bad bank, που αποτελεί πρόταση και βασική επιδίωξη του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Και μπορεί η κυβέρνηση να μην το έχει ως άμεση προτεραιότητα, ωστόσο σίγουρα αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό όπλο στην «φαρέτρα» ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες είδαν με ευχαρίστηση το γεγονός ότι μετά τη λήξη της περιόδου που είχαν παγώσει οι δόσεις για επιχειρηματικά δάνεια, ένα μεγάλο μέρος των δανειοληπτών εκπλήρωσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους για τον μήνα Ιανουάριο.

Βέβαια η συνέχιση της πανδημίας δεν εγγυάται ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. Και για τον λόγο αυτό στα επιτελεία των τραπεζών έχουν έτοιμα σχέδια, προκειμένου να καταφέρουν στο μέτρο του δυνατού, να προστατεύσουν τα ενήμερα δάνεια να παραμείνουν… ενήμερα.

Γέφυρα 2 και δανειστές 

Στη μάχη αυτή πέφτει μέσα στο επόμενο δίμηνο και το ΓΕΦΥΡΑ 2. Ηδη υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές στο γενικό περίγραμμα και απομένουν οι λεπτομέρειες, που βέβαια μόνο ασήμαντες δεν είναι προκειμένου να μπει σε εφαρμογή, πιθανότατα από την 1η Απριλίου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνδυασμό με το ΓΕΦΥΡΑ Ι που αφορά την επιδότηση ενήμερων ή ρυθμισμένων δανείων για νοικοκυριά, εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε ένα σημαντικό βαθμό και να ανακόψει ένα μέρος δανείων από το να κοκκινήσουν.

Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι η θεραπεία στο πρόβλημα δεν είναι άλλη, από τη λήξη της πανδημίας, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από τους τραπεζίτες, αλλά ούτε από τους δανειολήπτες και για αυτό στο μεσοδιάστημα ζητείτε λύση ή τουλάχιστον αναχαίτιση του προβλήματος. Πάντα βέβαια σε συνδυασμό βέβαια με την διατήρηση της κουλτούρας των πληρωμών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ