Νέα
 • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
 • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΧΣ: Kick off για το σχέδιο εξόδου από τις τράπεζες - Οι μνηστήρες και το χρονοδιάγραμμα

Σήμερα εκτός απροόπτου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δώσει στη δημοσιότητα την στρατηγική αποεπένδυσης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2025, όταν και λήγει ο βίος του Ταμείου. Σημειώνεται ωστόσο ότι με βάση το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης – πέραν του 2025 – εφόσον κριθεί απαραίτητο και πάντα σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι διαδικασίες αποεπένδυσης αναμένεται να δρομολογηθούν - ξεχωριστά για κάθε τράπεζα - μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2022, δηλαδή στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες της αγοράς θα κρίνουν το χρόνο που θα κρεμαστεί «πωλητήριο» και  βάσει ποιας διαδικασίας και φυσικά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί τόσο ο χρόνος των εκλογών.

Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 40,3% στην Εθνική τράπεζα, 27% στην τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank, 1,4% στην Eurobank.

►Διαβάστε και: TΧΣ: Εκκίνηση για την αποεπένδυση από τις τράπεζες

Οι ενδιαφερόμενοι

Ετσι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στην Εθνική για το οποίο ατύπως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας και στην Πειραιώς για την οποία το ιταλικό ΙΟΝ Group έχει καταθέσει πρόταση ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο και χωρίς διενέργεια due diligence προσφέροντας περίπου περίπου 450 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το ποσοστό του ΤΧΣ.

Στη  Eurobank, το ποσοστό του Ταμείου είναι πολύ μικρό, μόλις 1,4%  και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος, ενώ στην Alpha Bank το ΤΧΣ κατέχει 9% και όπως φαίνεται η ολλανδική Reggeborgh εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το ποσοστό της πέραν το 6,5%, στο οποίο έφτασε μετά τις τελευταίες αγορές μετοχών και είναι πλέον ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος. Ο Jonh Paulson από την άλλη πλευρά υποχώρησε κάτω από το 5% και μένει να φανεί αν σκοπεύει να αποεπενδύσει τόσο από την Alpha Bank, όσο και από την Πειραιώς.

Ο πονοκέφαλος της της Σαουδικής Αραβίας

Το πλάνο αποπένδυσης - το οποίο ουσιαστικά αποτελεί οδικό χάρτη εξόδου του δημοσίου από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες - βασίζεται στη σχετική μελέτη που εκπόνηση η Rothschild ως σύμβουλος του Ταμείου, έλαβε πριν την Χριστούγεννα την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών – το οποίο τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει και τον Σύμβουλο Διάθεσης -  και εν συνεχεία πήρε το «πράσινο φως» από τον SSM, o οποίος με τον έναν ή άλλο τρόπο έχει λόγο στις αποφάσεις πώλησης και κυρίως στο ποιοι θα είναι οι αγοραστές στις όποιες αποφάσεις πώλησης και κυρίως στο ποιος θα είναι ο αγοραστής.

Πάντως η… ιδέα της Σαουδικής Αραβίας μάλλον δεν ενθουσιάζει τους Ευρωπαίους, όπως άφησε να διαφανεί πριν από μερικές ημέρες ο επικεφαλής του SSM Andrea Enria, σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Με αφορμή τη διάσωση της Credit Swiss από τη Σαουδική Αραβία ο δημοσιογράφος της Süddeutsche Zeitung  υπογράμμισε ότι η Ελβετία έχει εξαρτηθεί ακόμη περισσότερο από μια απολυταρχία και ρώτησε τον Enria αν θα δεχόταν κάτι τέτοιο η Ε.Ε.

«Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει μια ανοιχτή οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει, γενικά, να παραμείνουμε ανοιχτοί για ξένους επενδυτές. Αλλά, φυσικά, πρέπει να ελέγξουμε την ποιότητα των επενδυτών και την προέλευση των κεφαλαίων, γιατί εδώ θέλουμε μόνο καθαρά χρήματα.» απάντησε διπλωματικά αλλά ξεκάθαρα ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ  ο οποίος θα πρέπει να αξιολογήσει και να εγκρίνει την καταλληλότητα (fit & proper) των επενδυτών.

►Διαβάστε και: ΤΧΣ: Στην τελική ευθεία το πλάνο αποεπένδυσης, με σύμβουλο την Rothschild

Η διαδικασία αποεπένδυσης

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του θεσμικού πλαισίου, το Δ.Σ του ΤΧΣ, με απόφαση του καθορίζει τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσης (στρατηγική αποεπένδυσης) του συνόλου ή μέρος των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων πιστωτικού ιδρύματος που κατέχει το Ταμείο.

Η διάθεση μπορεί να γίνεται τμηματικά ή άπαξ, κατά την κρίση του Ταμείου και σε συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Η διάθεση των μετοχών δεν δύναται να γίνει προς επιχείρηση, η οποία ανήκει άμεσα ή έμμεσα στο κράτος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

To Δ.Σ του Ταμείου συντάσσει αιτιολογημένη στρατηγική αποεπένδυσης, η οποία περιλαμβάνει το γενικό πρόγραμμα διάθεσης των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία κατέχει το Ταμείο, καθώς και ειδικότερες κατευθύνσεις ανά πιστωτικό ίδρυμα, για τις οποίες λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της συμμετοχής του Ταμείου σε αυτό.

►Διαβάστε και: ΤΧΣ: Τα οφέλη της συνθετικής τιτλοποίησης για οικονομία-τράπεζες

Η στρατηγική αποεπένδυσης

Η στρατηγική αποεπένδυσης τηρεί τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού και διέπεται, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, από τις ακόλουθες αρχές:

 1. την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του πιστωτικού ιδρύματος
 2. τις συνθήκες της αγοράς, τις μακροοικονομικές συνθήκες, και τις συνθήκες που διέπουν τον κλάδο των πιστωτικών ιδρυμάτων
 3. τις ευλόγως αναμενόμενες συνέπειες της στρατηγικής αποεπένδυσης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την αγορά και την ευρύτερη οικονομία της χώρας
 4. τον σεβασμό στην αρχή της διαφανούς δράσης
 5. την αναγκαιότητα κατάρτισης χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της στρατηγικής αποεπένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τη διάρκεια του Ταμείου
 6. την ανάγκη διάθεσης σε εύλογο και έγκαιρο χρονικό διάστημα, (ζ) την ανάγκη επιστροφής του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα σε καθαρά ιδιωτική μετοχική σύνθεση

Η στρατηγική αποεπένδυσης περιλαμβάνει προβλέψεις, ενδεικτικά, για τα ακόλουθα:

 • τις ενδεδειγμένες ανταγωνιστικές διαδικασίες προσφορών και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές
 • τις απαιτήσεις διαφάνειας και συμμόρφωσης με την νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς, και
 • τις πιθανές μεθοδολογίες διάθεσης
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ