Νέα
 • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
 • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στ. Ιωάννου - Εurobank: Τα χαρακτηριστικά του ιδανικού Δ.Σ.

Με συμφωνική ορχήστρα ή με μια χορωδία παρομοίασε ο αναπληρωτής CEO της Εurobank κ. Σταύρος Ιωάννου ένα διοικητικό συμβούλιο καθώς, «δεν αρκεί απλώς να είσαι ο καλύτερος, για να υπάρξει η τέλεια εκτέλεση πρέπει να έχεις δίπλα σου τους καλύτερους και να συνεργάζεστε αρμονικά» μιλώντας στο The Boardroom με θέμα : «Σχεδιάζοντας το ιδανικό Διοικητικό Συμβούλιο». Επεσήμανε ότι για να αποτελεσματικό ένα Δ.Σ πρέπει γυναίκες, άνδρες, εκπρόσωποι κάθε μειονότητας οποιουδήποτε προσδιορισμού, που αξιοκρατικά ξεχωρίζουν με τη δουλειά και τις ικανότητες τους να συνδράμουν χωρίς εξαιρέσεις. 

Για τον κ. Ιωάννου, πέντε συν ένα  τα στοιχεία στην προσωπικότητα και συμπεριφορά κάθε μέλους ενός πετυχημένου Δ.Σ:  Όραμα και χάρισμα στο να εμπνέει, επικοινωνιακή ικανότητα, προσαρμοστικότητα στις αλλαγές, αποφασιστικότητα και ικανότητα διαχείρισης κρίσεων, ήθος, λογοδοσία, εντιμότητα και ομαδικό πνεύμα και, φυσικά, ακεραιότητα.

 • Όραμα. Θα πρέπει να μπορεί να εξηγεί και ναυλοποιεί τον εκάστοτε σχεδιασμό γνωρίζοντας τις αξίες, την αποστολή και τους στόχους για το μέλλον της επιχείρησης. Να κάνει το «έξτρα μίλι» χαράζοντας το δρόμο για την επόμενη ημέρα, εμπνέοντας τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται. Με διορατικότητα, ακεραιότητα ειλικρίνειά, αξιοκρατία να κάνει τα μέλη της ομάδας συνοδοιπόρους προς έναν κοινό στόχο.
 • Επικοινωνία. Προαπαιτούμενο για να γεφυρωθεί η απόσταση από το όραμα στην πράξη είναι η επικοινωνία. From top to bottom and vice versa.Η ικανότητα να επικοινωνεί ιδέες, αξίες, πρακτικές με σεβασμό και ενσυναίσθηση, καλλιεργώντας ένα ισότιμο, πολύπλευρο μοντέλο επικοινωνίας με το σύνολο των υπαλλήλων αποδεικνύεται πρωταρχικής σημασίας. 
 • Προσαρμοστικότητα. Πρόκειται για μία ποιότητα κομβική στην διαχείριση αλλαγών και στο να μπορεί να αναγνωρίσει και να «αγκαλιάσει» γρήγορα την καινοτομία, θωρακίζοντας την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. 
 • Σύνθεση και Αποφασιστικότητα.  Μια διαδικασία που είναι εξ’ ορισμού δύσκολη, ειδικά σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας, όπως η σημερινή. Εκεί πρέπει το κάθε μέλος με διορατικότητα, αποφασιστικότητα, θάρρος, αίσθηση ευθύνης να συνθέσει και να λάβει την κατάλληλη απόφαση, σε εναρμόνιση με τους στόχους, τις αξίες της επιχείρησης, την ευημερία των μετόχων, των εργαζομένων και της κοινωνίας. 
 • Ήθος και Λογοδοσία. Το τελευταίο, αλλά και το πιο σημαντικό στοιχείο. Εξετάζοντας τους τύπους της ηγεσίας, ο Max Weber μιλάει για δύο είδη ηθικής: την ηθική των απόλυτων σκοπών και εκείνη της ευθύνης. Το ιδανικό είναι να μπορεί να συνδυάσει, εποικοδομητικά, και τα δύο. Να παραμένει πιστός στις αξίες του αλλά συνάμα να είναι και ευέλικτος, εξετάζοντας διαρκώς τις συνέπειες και την αποτελεσματικότητα των επιλογών του προκειμένου να επιτύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Και, αν μπορούσα να προσθέσω, να το κάνει αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την προσωπική ατζέντα και θέτοντας πάντα πρώτο το πραγματικό όφελος της επιχείρησης

Ειδικότερα, για το θέμα της ακεραιότητας και της εμπιστοσύνης, ο αναπληρωτής CEO της Εurobank υπογράμμισε ότι πρόκειται για δύο χαρακτηριστικά που αποτελούν θεμέλιο λίγο σε κάθε σχέση και συνεργασία. Εντούτοις,  ειδικά σε ένα περιβάλλον ευαίσθητων πληροφοριών, όπως εκείνο ενός Δ.Σ , το ζήτημα της εμπιστοσύνης αναδεικνύεται σε συντελεστή ύψιστης σημασίας.

“Πολύ εύστοχα είχε περιγράψει χιλιάδες χρόνια πριν ο Ζήνων ο Κιτιεύς «δύο ὦτα ἔχομεν, στόμα δὲ ἕν, ἵνα πλείονα μὲν ἀκούωμεν, ἥττονα δὲ λέγωμεν». Δηλαδή, «δύο αυτιά έχουμε, στόμα όμως ένα, για να ακούμε περισσότερα, όμως λιγότερα να λέμε»”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.

Στόχος όλων μας όσοι συζητάμε τι κάνει ένα ΔΣ να ξεχωρίζει, πρέπει να είναι η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών, σπάζοντας τη «γυάλινη οροφή» οποία πολλές γυναίκες, στελέχη επιχειρήσεων αλλά και άλλοι εργαζόμενοι, αντιμετωπίζουν καθημερινά, είπε ο κ. Ιωάννου. 

 Ειδικά σε ό,τι αφορά στις γυναίκες, πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των φύλων δείχνουν πως στην Ελλάδα, μόλις το 23% των μελών ΔΣ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών ήταν το 2022 γυναίκες αντί του σχεδόν 32% που είναι το  ποσοστό στην ΕΕ. 

Αντίστοιχη είναι η εικόνα χαμηλής εκπροσώπησης των γυναικών και στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας 16,7% στην Ελλάδα έναντι 26,4% στην ΕΕ.

Διαφορετική είναι η εικόνα στο όμιλο της Εurobank καθώς: 

 • 31% των μελών του ΔΣ της τράπεζας απαρτίζεται από γυναίκες, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια οι CEO των θυγατρικών τραπεζών μας στη Βουλγαρία και τη Σερβία είναι γυναίκες. «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι η καPetia Dimitrova ηγείται της EUROBANK BULGARIA AD και η κα Slavica Pavlovic της EUROBANKDIREKTNA A.D.» είπε ο αναπληρωτής CEO της Eurobank.
 • Σε ότι αφορά την εσωτερική λειτουργία της ίδιας της Τράπεζας: 

Το 58% των εργαζομένων της Εurobank είναι γυναίκες, γυναίκες είναι και  πάνω από το 45% των προϊσταμένων μονάδων, το 38% senior managers και το 14% των executives. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η Εurobankείναι μία από τις 5 ελληνικές εταιρείες που συμπεριλήφθηκε στον διεθνή δείκτη ισότητας των φύλων BloombergGenderEqualityIndex (GEI) 2022 που παρακολουθεί τις επιδόσεις των εταιρειών στο πεδίο της ισότητας των φύλων. 

Επιπρόσθετα, η Εurobank, θέλοντας να δημιουργήσει ουσιαστική εταιρική κουλτούρα συμπερίληψης και να θέσει το ζήτημα ανοιχτά στη δημόσια σφαίρα, ξεκίνησε το 2021 2021το Women in Banking ένα πρόγραμμα mentoring – που σήμερα βρίσκεται στην έναρξη του β’ κύκλου από γυναίκες σε γυναίκες με στόχο να αναπτύξουν σύγχρονες ηγετικές δεξιότητες.

Συμπερασματικά, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, η ιδανική «συνταγή» ενός επιτυχημένου ΔΣ κρύβεται στην μονάδα αλλά και στο πώς η κάθε μονάδα συνθέτει ένα λειτουργικό σύνολο, προσέχοντας τις λεπτομέρειες που συχνά είναι εκείνες που κάνουν πραγματικά ξεχωριστή τη μεγάλη εικόνα. 

Ο καθένας μας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί οφείλουμε, «Να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα» όπως έγραψε ο μεγάλος Γιάννης Ρίτσος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ