Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν τελειώνουμε με τα επιτόκια τον Μάρτιο - Ερχονται και άλλες αυξήσεις

Πηγή: AP

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν θα σταματήσουν τον Μάρτιο, δήλωσε η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τις αποφάσεις του Δ.Σ.

Η Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι η αναφορά στη σημερινή ανακοίνωσή για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και τον Μάρτιο, μετά την αντίστοιχη αύξηση που αποφασίσθηκε σήμερα, αποτελεί μία ισχυρή δέσμευση, αν και δεν είναι μία αμετάκλητη απόφαση.

Τόνισε, όμως, ότι σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων θα είναι αναγκαίες με βάση όλα τα εύλογα σενάρια και ότι τα επιτόκια θα πρέπει να γίνουν επαρκώς περιοριστικά.

«Πρέπει να καλύψουμε έδαφος, Δεν έχουμε τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, υπήρξε μεγάλη συναίνεση στο Δ.Σ. της ΕΚΤ για τις σημερινές αποφάσεις, αλλά όχι πλήρης συμφωνία.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μ.β. - Νέα αντίστοιχη αύξηση τον Μάρτιο

Πρόβλημα ο δομικός πληθωρισμός

Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στους κινδύνους από τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και παρέμεινε σταθερός στο 5,2% τον Ιανουάριο. Σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία αυτά δεν θα έλεγε ότι έχει ξεκινήσει η πορεία πτώσης του πληθωρισμού. 

Σταδιακή απόσυρση των ενεργειακών μέτρων στήριξης 

Η Λαγκάρντ κάλεσε τις κυβερνήσεις να αρχίσουν να αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης από τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, με συντονισμένο τρόπο, ενόσω θα μειώνονται οι τιμές της ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι αν τα μέτρα αυτά δεν είναι προσωρινά και στοχευμένα μπορεία να ενισχύσουν μεσοπρόθεσμα τις πληθωριστικές πιέσεις και θα χρειαζόταν ακόμα ισχυρότερη αντίδραση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι συζήτησε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, να αποφασισθεί στο επίπεδο αυτό η προσαρμογή των μέτρων στήριξης που εφαρμόζουν οι χώρες. 

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Στο 7,2% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Στο 8,5% στην Ευρωζώνη

Καμπανάκι για τους μισθούς

Για τους μισθούς, η Λαγκάρντ κτύπησε καμπανάκι, λέγοντας  ότι αυξάνονται ταχύτερα, ενισχυμένοι από τις εύρωστες αγορές εργασίας και ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί ιδιαίτερα την εξέλιξή τους, όπως και τα δημοσιονομικά μέτρα των κυβερνήσεων. 

Επιβράδυνση της οικονομίας

Για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη είπε ότι επιβραδύνθηκε σημαντικά από τα μέσα του 2022 και αναμένουμε να παραμείνει αδύναμη βραχυπρόθεσμα.

Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη, πρόσθεσε, έχουν γίνει πιο ισορροπημένοι. Από τη μία πλευρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό καθοδικό κίνδυνο για την οικονομία και μπορεί να αυξήσει ξανά τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ενώ μπορεί να υπάρξουν και νέα εμπόδια  αν ενταθεί ξανά η πανδημία του κορονοϊού. Από την άλλη πλευρά, το ενεργειακό σοκ μπορεί να ξεθωριάσει ταχύτερα από το αναμενόμενο  και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να προσαρμοσθούν ταχύτερα στις αλλαγές του διεθνούς περιβάλλοντος.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ