Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζες: Στην Αθήνα ο SSM στις αρχές Μαρτίου - Ποια θέματα θα μπουν στο «μικροσκόπιο»

Τέσσερα βασικά θέμα που συνδέονται με την αύξηση των επιτοκίων θα συζητήσουν με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και κλιμάκια του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM, που έρχονται στην Αθήνα στις αρχές Μαρτίου.

Στο μικροσκόπιο του επόπτη του ευρωσυστήματος βρίσκονται τα κριτήρια χορήγησης δανείων, ζήτημα που μάλλον δεν ανησυχεί τις ελληνικές τράπεζες καθώς λόγω και δεκαετούς οικονομικής κρίσης  έχουν γίνει ιδιαίτερα αυστηρά.

Αλλωστε οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο πράγμα που ήθελαν ήταν να αυξήσουν το ήδη μεγάλο απόθεμα «κόκκινων» και γι’ αυτό τα δάνεια που χορηγήθηκαν την περίοδο της κρίσης ήταν με αυστηρά κριτήρια, η πιστωτική επέκταση περιορισμένη και γι’ αυτό αποδεικνύονται ανθεκτικά στους …κραδασμούς. Σημαντική βέβαια ήταν η κρατική στήριξη μέσω των προγραμμάτων «Γέφυρα».

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες υπολογίζουν τους κινδύνους για όλη τη διάρκεια του δανείου και παίρνουν τις ανάλογες προβλέψεις. Σε ότι αφορά τη τιμολόγηση των δανείων, το προφίλ του δανειολήπτη παίζει καθοριστικό ρόλο ενώ και η «πράσινη» τιμολόγηση – τόσο σε ιδιώτες, όσο και επιχειρήσεις έχει δρομολογηθεί.

O SSM επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης κινδύνου, καθώς το ευρωσύστημα και η ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά βιώνουν μια δεύτερη διαδοχική κρίση, μετά από αυτή την πανδημίας.

►Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Fitch για τις τράπεζες και την οικονομία

Το business strategy και η διανομή μερίσματος

Εκτενείς θα είναι και οι συζητήσεις για τους προϋπολογισμούς του 2023 και για το business strategy των τραπεζών ώστε να διαπιστωθεί αν οι προβλέψεις των τραπεζών είναι ρεαλιστικές αλλά και για να ενημερωθεί ο επόπτης για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς ειδικά σε ότι αφορά την επέκταση των δραστηριοτήτων εκτός Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι στις μέχρι τις 6 Μαρτίου οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν τα πρώτα υποδείγματα των εν εξελίξει stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου.

Εκτός απροόπτου, η Εurobank και Εθνική θα μάθουν αυτή τη φορά αν επόπτης θα δώσει ή όχι το πράσινο φως για τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 ενώ Πειραιώς και Αlpha Bank θέτουν τις βάσεις για τη συνέχεια. Ένα ακόμα θέμα που θα συζητηθεί είναι αυτό του αναβαλλόμενου φόρου.

►Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Σε βέρτιγκο οι δανειολήπτες με την κούρσα των επιτοκίων - Πόσο αυξάνονται οι δόσεις

Τα αποτελέσματα των τραπεζών

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν ανακοινώνει στα αποτελέσματα του 2022 και ήδη έχει δοθεί μεγάλη ώθηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Εκτιμάται, ότι η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με σημαντικά κέρδη που θα αποτελέσουν πρόκριμα, εφόσον βέβαια δώσει το «πράσινο φως» ο SSM, για τη διανομή μερίσματος. 

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, πρώτη, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά ξεκινάει η Πειραιώς στις 24 Φεβρουαρίου και ακολουθούν η Eurobank στις 9 Μαρτίου και στις 15 Αlpha Bank. H Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα στις 14 Μαρτίου.

Σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να παρουσιάσουν, σύμφωνα με πληροφορίες δείκτη στο 6% ήτοι κάτω από 9 δις ευρώ στο τέλος του 2022

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ