Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νάγκελ: Η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια σημαντικά και μετά τον Μάρτιο

Πηγή: AP

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιθανόν θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια σημαντικά και μετά τον Μάρτιο καθώς ο πληθωρισμός, ιδιαίτερα ο δομικός, παραμένει πολύ υψηλός, δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), Γιόαχιμ Νάγκελ

Αν και ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει αρκετά τους τελευταίους μήνες και διαμορφώθηκε στο 8,6% τον Ιανουάριο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε στο υψηλό επίπεδο του 5,3% τον περασμένο μήνα

«Φαίνεται ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά τον Μάρτιο και θα μειώνεται αργά», τόνισε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου της G 20 στην πόλη Μπενγκαλούρου της Ινδίας.

«Αυτός είναι ο λόγος που δεν αποκλείω ότι μπορεί να είναι αναγκαίες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων, και πέραν του Μαρτίου», είπε.

Τελικό επιτόκιο 3,75% βλέπουν οι αγορές

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο και έχει προαναγγείλει ήδη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) τον Μάρτιο, ενώ οι αγορές αναμένουν τώρα περαιτέρω αυξήσεις 75 μ.β. πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Ωστόσο, τα «περιστέρια» της ΕΚΤ, κυρίως από τις χώρες του Νότου, αντιδρούν, ζητώντας πιο μετρημένα βήματα και υποστηρίζοντας ότι τα επιτόκια περιορίζουν σημαντικά σήμερα την οικονομική ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο Νάγκελ σημείωσε ότι δεν θεωρεί πως τα επιτόκια είναι αρκετά περιοριστικά ακόμη.

Όπως είπε, θα ήταν μεγάλο λάθος αν η νομισματική σύσφιξη σταματήσει πολύ νωρίς, άποψη που συμμερίζονται και τα άλλα «γεράκια» της ΕΚΤ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ