Νέα
  • ΓΔ: 1200.17 -0.33%
  • Τζίρος: 5,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στεγαστικα δάνεια: Τρέχουν οι αιτήσεις για την επιδότηση δανείου και τον εξωδικαστικό

Ξεπέρασαν τις 25.000 οι αιτήσεις για τη βεβαίωση ευαλωτότητας στη σχετική πλατφόρμα από την 1η Φεβρουαρίου, όταν και ανακοινώθηκε ότι μπαίνει σε φάση υλοποίηση το πρόγραμμα επιδότησης της μισής επιβάρυνσης των ενήμερων στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου.

Αν και η βεβαίωση ευαλωτότητας είναι απαραίτητη για την υπαγωγή και στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας για εκείνους που βρίσκονται μια ανάσα από την πλειστηριασμό α’ κατοικίας εκτιμάται ότι η ραγδαία αύξηση των αιτήσεων αφορά τους συνεπείς ευάλωτους.

Κι αυτό γιατί με βάσει τα στατιστικά στοιχεία το ενδιαφέρον για ενδιάμεσο πρόγραμμα είναι σχεδόν ανύπαρκτο καθώς μόλις 52 έχουν υπαχθεί - άλλες 130 αιτήσεις βρίσκονται στην ουρά -  και χθες εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ με  την ποίο καθορίζεται η διαδικασία συνεισφοράς του δημοσίου ώστε να ξεκινήσουν οι καταβολές - επιδοτήσεις μέχρι να συσταθεί ο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.  

►Διαβάστε επίσης: Στεγαστικά δάνεια: Βήμα - βήμα η αίτηση για την επιδότηση της δόσης - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Ειδικότερα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου πιστοποιητικό ευαλωτότητας έλαβαν 602 δανειολήπτες.  Σε αρχικό στάδιο, σε αυτό δηλαδή δημιουργίας της αίτησης βρίσκονται 11.794 δανειολήπτες, στο στάδιο ανάκτησης στοιχείων 3.484 και σε αυτό συμπλήρωσης στοιχείων 9.139.  Σημειώνεται το μέσο οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται στις 7.400 ευρώ ενώ  7.326 αιτήσεις έχουν ακυρωθεί από τους ίδιους τους οφειλέτες.

Παίρνει μπρος ο εξωδικαστικός

Σε ότι αφορά στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και τις επιδόσεις του μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, ο αριθμός των αιτήσεων συνεχίζει να κινείται ανοδικά - 2.495 τον Φεβρουαρίο έναντι 2.123 τον Ιανουαρίο - ωστόσο ο αριθμός των οριστικών υποβολών παρέμεινε στο ίδια επίπεδα (1.011 τον Φεβρουάριο έναντι 1.031 τον Ιανουάριο).

Μεγάλη πτώση, που οφείλεται σε «τεχνικούς» λόγους παρατηρείται στο ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από το Δημόσιο. Ειδικότερα από 90% τον Ιανουάριο κατακρημνίστηκε στο 58% καθώς απορρίφθηκε μια αίτηση με ποσό οφειλής 175 εκατ. ευρώ σε σύνολο απορρίψεων 436 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους χρηματοδοτικούς φορείς.

Αύξηση ωστόσο εμφανίζουν τα ποσοστά αποδοχής των διμερών ρυθμίσεων από τους οφειλέτες (στο 67% από 52% τον Ιανουάριο). Από το €1,7 δις που έχουν αποδεχθεί οι οφειλέτες, έχουν ήδη ρυθμιστεί τα €807 εκ. για σύνολο αρχικών οφειλών €1,27 δις (73%) και €457 εκ. (27%) βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης.  Σημειώνεται ότι το ποσοστό εγκρισιμότητας αφορά τις συνολικές  οφειλές και όχι τις αιτήσεις.

►Διαβάστε επίσης: Κόκκινα δάνεια: Το σχέδιο της κυβέρνησης για ρυθμίσεις - Εργαλεία και δικλείδες ασφαλείας

Τα ποσά

Σε επίπεδο ποσών οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 27,7 δις ευρώ και αφορούν 49,6 χιλιάδες αιτήσεις. Από τα 27,7 δις ευρώ τα 3,3 δις ευρώ ή το 12% αφορούν ολοκληρωμένα αιτήματα, τα 3,6 δις ευρώ (13%) βρίσκονται στο στάδιο οριστικής υποβολής και διαπραγμάτευσης και τα 20,8 δις ευρώ (75%) στο στάδιο αρχικής υποβολής και άντλησης στοιχείων.

Το 73% (20,3δις ευρώ) των οφειλών αφορούν φυσικά πρόσωπα και η πλειοψηφία των οφειλών (79%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς. Οι οφειλές μεγαλύτερες του 1 εκ. ευρώ συγκεντρώνουν το 65% (18,0 δις. ευρώ) των συνολικών οφειλών και αποτελούν το 10% (4,9 χιλ.) των αιτήσεων.

Το  90% (24,9 δις ευρώ) των συνολικών οφειλών δεν είναι ενήμερο (στάδιο καθυστέρησης ή καταγγελίας), το 54% (2,9 δις ευρώ) της συνολικής οφειλής των οριστικά υποβληθεισών αιτήσεων έχει εξασφάλιση μικρότερη του 50%, εκ των οποίων το 92% (2,6 δις ευρώ) βρίσκεται σε στάδιο καθυστέρησης ή/και καταγγελίας.

Τα 18 έτη είναι η μέση διάρκεια για οφειλές προς Δημόσιο και τα 15 έτη για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.

Στο 21,8% διαμορφώνεται το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς Δημόσιο και 31,8% για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Το 40% (€512 εκ.) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.

►Διαβάστε επίσης: Εξωδικαστικός: Τι αλλάζει στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για δάνεια και χρέη προς ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ

Τι αναμένεται

Στο βασικό σενάριο, τους επόμενους 5 μήνες η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους αναμένει ρυθμίσεις €1,4 δις οι οποίες θα προέρχονται από:

  • €457 εκ. αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
  • €515 εκ. αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους χρηματοδοτικούς φορεί ή/και το Δημόσιο και
  •  €395 εκ. αιτήσεις σε αρχικό στάδιο.

Στο αισιόδοξο σενάριο - που βασίζεται στην παραδοχή ότι τα ποσοστά εγκρισιμότητας και παραδοχής θα αυξηθούν κατά 10%, στο επόμενο διάστημα (5 μήνες) αναμένονται ρυθμίσεις €1,6 δις οι οποίες θα προέρχονται από :

  • €457 εκ. αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης 
  • €631 εκ. αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χ.Φ ή/και το Δημόσιο 
  • €548 εκ. αιτήσεις σε αρχικό στάδιο
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ