Νέα
 • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
 • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εξωδικαστικός: Τι αλλάζει στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για δάνεια και χρέη προς ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ

Σαρωτικές αλλαγές για χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες και οφειλέτες του Δημοσίου φέρνει τροπολογία, μέσα από την οποία επιδιώκεται να ρυθμιστούν οφειλές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών είναι οι εξής:  

 • Εντός 2 μηνών από την ισχύ της τροπολογίας επιτρέπεται η υποβολή  νέας αίτησης. Με την εν λόγω διάταξη επιχειρείται η επανένταξη στην ρύθμιση του εξωδικαστικού αρκετών δανειοληπτών και οφειλετών οι οποίοι απορρίφθηκαν από τη διαδικασία.
 • Θα εντάσσονται οφειλέτες και με μία μοναδική οφειλή εφόσον είναι πάνω από 10.000 ευρώ. Καταργείται έτσι η υποχρέωση περί επιτρεπτού υποβολής αίτησης για υπαγωγή στον Εξωδικαστικό στην περίπτωση που τουλάχιστον 90% των συνολικών οφειλών σε χρηματοδοτικούς φορείς, Δημόσιο και στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλεται σε έναν χρηματοδοτικό φορέα.  
 • Υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης από το πιστωτή αλλά και τον οφειλέτη
 • Καταργείται η ποινή προεξόφλησης οφειλών. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ρύθμιση, καθώς πολλοί οφειλέτες εντάσσονται στον εξωδικαστικό για να πάρουν το «κούρεμα» και στη συνέχεια θα ήθελαν να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό, ωστόσο μέχρι πρόσφατα έπρεπε να πληρώσουν και το 100% των τόκων που αναλογούσαν στις δόσεις μέχρι το τέλος της ρύθμισης. Πλέον αυτοί οι τόκοι θα κουρεύονται.     
 • Από την οριστική υποβολή της αίτησης αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών
 • Οι πλειστηριασμοί σταματούν εάν γίνει οριστική υποβολή της αίτησης 3 μήνες πριν την διενέργειά τους
 • Σταματούν οι κατασχέσεις σε έσοδα από ενοίκια εάν ο οφειλέτης έχει αποπληρώσει το 75% της οφειλής. Σημαντική επίσης ρύθμιση, καθώς ο οφειλέτης έχει τον τρόπο να διακόψει την κατάσχεση των εσόδων του από ενοίκια, καταβάλλοντας το 75% του χρέους του κατά κύριο λόγο στο Δημόσιο.  

120 δόσεις με «κούρεμα» προσαυξήσεων και τόκων

Αξίζει να σημειωθεί ότι βεβαιωμένες οφειλές  τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7.10.2019 , να ρυθμίζονται σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως ακολούθως:

 1. Εφάπαξ με απαλλαγή 100%
 2. Από 2 έως και 4 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά 95%
 3. Από 5 έως και 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 85%
 4. Από 13 έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 80%
 5. Από 25 έως και 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 75%
 6. Από 37 έως και 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 45%
 7. Από 49 έως και 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 30%
 8. Από 61 έως και 72 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 20%
 9. Από 73 έως και 96 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 15%
 10. Από 97 έως και 120 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 10%

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα