Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιτόκια ΕΚΤ: «Ταβάνι» στο 3,75% βλέπουν οικονομολόγοι - Ερευνα του Bloomberg

Πηγή: Pixabay

Τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της τάξης των 25 μονάδων βάσης, μετά την αναμενόμενη αύξηση των 50 μ.β. την ερχόμενη Πέμπτη, προβλέπουν οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ αναμένεται να κορυφωθεί στο 3,75% τον Ιούλιο.

Παράλληλα, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει τον ρυθμό μείωσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων της.

Η Goldman Sachs και η Deutsche Bank προβλέπουν επίσης τελικό επιτόκιο 3,75% αλλά ότι αυτό θα διαμορωθεί τον Ιούνιο, ενώ η JP Morgan και η Citi θεωρούν ότι η ΕΚΤ πιθανόν να σταματήσει τις αυξήσεις όταν το επιτόκιο φθάσει στο 3,5%.

Από την άλλη πλευρά, η Morgan Stanley και η Barclays βλέπουν στο 4% το «ταβάνι» των επιτοκίων, όπως και οι αγορές χρήματος.

Ταχύτερη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνοδευθούν από την ταχύτερη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων που αγοράστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Ο ρυθμός μείωσης κατά 15 δισ. ευρώ μηνιαίως που ισχύει από τον τρέχοντα μήνα έως τον Ιούνιο προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά και να διπλασιαστεί έως το τέλος του 2024. 

Οι προσδοκίες για μία πιο αυστηρή αντίδραση της ΕΚΤ έχουν ως αφετηρία τον υψηλό δομικό πληθωρισμό, ο οποίος συνεχίζει να αυξάνεται και έχει ενθαρρύνει τα γεράκια της ΕΚΤ. 

Τον Φεβρουάριο 2024 η πρώτη μείωση επιτοκίων

Αν και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι τα επιτόκια μπορεί, όταν πιάσουν «ταβάνι» να παραμείνουν στο επίπεδο αυτό για ένα εύλογο αριθμό τριμήνων, αναλυτές αναμένουν ότι θα παραμείνουν για μικρότερο διάστημα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα και συγκεκριμένα έως τον Φεβρουάριο του 2024, όταν προβλέπεται η πρώτη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ. 

 

 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ