Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Πρόθεση η διανομή μερίσματος το 2022

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς / Πηγή: Intime

Ανοιχτό παραμένει το θέμα διανομής μερίσματος για την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με όσα ανέφερε διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς στους αναλυτές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2022, που έκλεισε με επιδόσεις που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Η τράπεζα, όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διανομή μερίσματος (και ενδεχομένως share buy backs σε συνεννόηση με το ΤΧΣ), αναμένει ωστόσο τις αποφάσεις του ευρωπαίου επόπτη (SSM)  - μέχρι τον Ιούλιο του 2023 - σε ό,τι αφορά την επιβράβευση των μετοχών από τα κέρδη του 2022. Πρόθεση πάντως είναι η διανομή του 20% από τα κέρδη του 2022 (150 εκατ. ευρώ) καθώς διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET I Fully Loaded 15,7%).

Στόχος ίδια κεφάλαια άνω του 12%

Η διοίκηση της ΕΤΕ θέτει στόχο μέχρι το 2025 η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να κινηθεί άνω του 12% με τον CEO της τράπεζας να υπογραμμίζει πως η συστηματική δημιουργία κεφαλαίου να προσφέρει επιλογές επιστροφής αξίας στους μετόχους της.

Η ΕΤΕ στοχεύει επίσης σε ενίσχυση του κεφαλαιακού δείκτη κατά 350 μονάδες βάσης, εξομαλυσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 0,9 ευρώ, μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά 7% και αύξηση του καθαρού επιτοκιακού δείκτη κατά 40 μονάδες βάσης.  Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο σχετικός δείκτης μειώθηκε στο 5,1% στην Ελλάδα (1,6 δις ευρώ) και στόχος για 3% το 2025 χαρακτηρίζεται ρεαλιστικός.

Μηδενικές ροές κόκκινων δανείων

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα καθαρά υπόλοιπα κόκκινων δανείων που μετά από προβλέψεις περιορίστηκαν σε 0,2 δισ. ευρώ, ο Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι οι νέες ροές είναι σχεδόν μηδενικές και στην παρούσα φάση σημάδια επιδείνωσης του χαρτοφυλακίου

Η Εθνική στο πλαίσιο των απαιτήσεων ΜREL εξετάζει να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου Tier 2. Αργότερα, ίσως εξεταστεί μια έκδοση ΑΤ1, αν και έχουν υπερκαλυφθεί οι στόχοι για φέτος.

Τα στελέχη της Εθνική βρίσκονται Λονδίνο για το roadshow της Morgan Stanley, ενώ προγραμματίζεται νέο roadshow στο τέλος του μήνα με συμμετοχή του CEO.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ