Νέα
  • ΓΔ: 1045.84 +1.45%
  • Τζίρος: 65,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Credit Suisse: Ενας Lehmann (με δυο n) προκαλεί ξανά τυφώνα στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

Ο πρόεδρος της Credit Suisse, Axel Lehmann

Η κρίση της Credit Suisse είναι ώρα Lehman για την Ευρώπη. Ο χθεσινός χρησμός του Νουριέλ Ρουμπινί ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους που σάρωναν ήδη από το μεσημέρι τις ευρωπαικές και αργότερα και τις αμερικανικές χρηματαγορές για τον μεγάλο ασθενή του ευρωπαικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, που φυσικά είναι εκτός ευρωσυστήματος. 

Είναι η Credit Suisse η Lehman Brothers της Ευρώπης; Οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί συνιστούν ψυχραιμία, ειδικά μετά την χθεσινή διπλή παρέμβαση των Ελβετικών Αρχών που θα κριθεί σήμερα από τις αγορές. Οι... συνωμοσιολόγοι ωστόσο δείχνουν τον Πρόεδρο της Credit Suisse που λέγεται Axel Lehmann. Άλλος ένας Lehman δηλαδή, που προκαλεί τυφώνα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η διαφορά; Αυτός είναι με δύο n.

Ο... cleaner

Ο Axel Lehmann ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου ΔΣ της πολύπαθης Credit Suisse τον Ιανουάριο του 2022. Λίγους μήνες πριν, τον Οκτώβρη του 2021 είχε μεταπηδήσει από την θέση του Προέδρου της UBS - θέση την οποία κατείχε από το 2018 έως το 2021 - στην Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων της Credit Suisse με αποστολή να επαναφέρει σε τροχιά το risk management της τράπεζας και να «καθαρίσει» τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας από τα σκάνδαλα που την συγκλονίζαν.

Λίγους μήνες αργότερα παραιτείται ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας, Antonio Horta-Osorio, μετά από έρευνα του διοικητικού συμβουλίου της ελβετικής τράπεζας εναντίον του λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των κανονισμών για την COVID-19. Την θέση του ανέλαβε ο Axel Lehmann  

Υπό εξέταση για ψεύτικη πληροφόρηση  

Τον περασμένο Φεβρουάριο το Reuters αποκάλυψε πως η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή - στην οποία χθες στράφηκε η Credit Suisse αναζητώντας μια δήλωση στήριξης - εξετάζει τις παρατηρήσεις του προέδρου της Credit Suisse Group (CSGN.S) Axel Lehmann σχετικά με τις εκροές καταθέσεων που σταθεροποιήθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στις 21 Φεβρουαρίου, η Finma επεδίωκε να εξακριβώσει τον βαθμό στον οποίο ο Lehmann και άλλοι εκπρόσωποι της Credit Suisse γνώριζαν ότι οι πελάτες εξακολουθούσαν να αποσύρουν κεφάλαια όταν είπε σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης ότι οι εκροές είχαν σταματήσει, είπαν τα δύο άτομα, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επειδή το θέμα ήταν όχι δημόσιο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελβετική Ρυθμιστική Αρχή Τραπεζών επεδίωκε να εξακριβώσει τον βαθμό στον οποίο ο Lehmann και άλλοι εκπρόσωποι της Credit Suisse γνώριζαν ότι οι πελάτες εξακολουθούσαν να αποσύρουν κεφάλαια όταν είπε σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης ότι οι εκροές είχαν σταματήσει

Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε τις μετοχές της τράπεζας τότε σε πτώση έως και 5%. Τότε, η μετοχή της τράπεζας, στα 2,62 ελβετικά φράγκα περίπου, βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στην τράπεζα αυξήθηκε επίσης μετά την είδηση.

Χθες η μετοχή της τράπεζας έκανε ελεύθερη πτώση καταγράφοντας απώλειες 30% στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή της σε μια απόπειρα να ανακόψει το sell off. 

Το «bank run» του 2022

«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό», δήλωνε ο Lehmann χθες σε χρηματοοικονομικό συνέδριο στη Σαουδική Αραβία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς οι τράπεζες έχουν διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο. «Πήραμε ήδη το φάρμακο», είπε, προσθέτοντας ότι η τράπεζα, με έδρα τη Ζυρίχη, βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της.

Λίγο αργότερα όμως η βόμβα ήρθε από τον Ammar Al Khudairy, τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας και μεγαλύτερο μέτοχο της Credit Suisse αποκλείοντας σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV πρόσθετη στήριξη στην τράπεζα. «Η απάντηση είναι απολύτως αρνητική, για πολλούς λόγους πέρα από τον απλούστερο λόγο που είναι ρυθμιστικός και θεσμικός», ξεκαθάρισε όταν ρωτήθηκε εάν ήταν ανοιχτός να βοηθήσει την Credit Suisse σε περίπτωση που χρειαστεί πρόσθετη ρευστότητα.

Λίγο αργότερα κι ενώ το sell off στις τραπεζικές μετοχές βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το Bloomberg δημοσίευε ένα γράφημα που έδειχνε ξεκάθαρα «τον δρόμο που χάραξε η Credit Suisse για να μας φέρει εδώ που είμαστε»... Φαίνεται ξεκάθαρα πως οι καταθέσεις έκαναν φτερά το τελευταίο 3μηνο του έτους. Και δεν επανήλθαν το 2023. 

Στην ετήσια έκθεσή της, η Credit Suisse είπε ότι οι πελάτες απέσυραν 110,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (119,7 δισεκατομμύρια δολάρια) τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022... 

Παραιτήθηκε από bonus 1,5 εκατ. φράγκων

Σε αντίθεση βέβαια με τον CEO της Silicon Valley Bank, Γκρεγκ Μπέκερ, ο οποίος πούλησε μετοχές αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων στις 27 Φεβρουαρίου δηλαδή μόλις δύο εβδομάδες πριν η μετοχή της SVB Financial Group καταρρεύσει και εν συνεχεία η ίδια η τράπεζα, ο πρόεδρος της Credit Suisse, Axel Lehmann, παραιτήθηκε από αμοιβή ύψους 1,5 εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων (1,6 εκατ. δολάρια) για τον πρώτο χρόνο της θητείας του, καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε τις χειρότερες ετήσιες επιδόσεις της από την οικονομική κρίση του 2008. 

Ο CEO της Silicon Valley Bank, Γκρεγκ Μπέκερ, πούλησε 12.451 μετοχές στις 27 Φεβρουαρίου για 3,6 εκατομμύρια δολάρια, με μέση τιμή 287,42 δολάρια η κάθε μία. Λίγο μετά η τράπεζα κατέρρευσε

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Μπέκερ πούλησε 12.451 μετοχές στις 27 Φεβρουαρίου για 3,6 εκατομμύρια δολάρια, με μέση τιμή 287,42 δολάρια η κάθε μία. Εκείνη την ημέρα απέκτησε επίσης τον ίδιο αριθμό μετοχών χρησιμοποιώντας δικαιώματα προαίρεσης μετοχών με τιμή 105,18 δολάρια η καθεμία, σύμφωνα με ένα έντυπο που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Λίγο μετά η Silicon Valley Bank κατέρρευσε... 

Ο Lehmann, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση τον Ιανουάριο του 2022, δεν θα λάβει την αμοιβή που συνήθως καταβάλλεται επιπλέον των μισθών των μελών του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με την έκθεση αποδοχών της τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 14/3. 

Στα οικονομικά αποτελέσματα της για το 2022 η Credit Suisse ανακοίνωσε καθαρή ζημία ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το σύνολο του έτους.

Ο Lehmann, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση τον Ιανουάριο του 2022, δεν θα λάβει την αμοιβή που συνήθως καταβάλλεται επιπλέον των μισθών των μελών του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με την έκθεση αποδοχών της τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 14/3. 

Ο πρόεδρος της Credit Suisse έλαβε βέβαια αποζημίωση ύψους 3 εκατομμυρίων φράγκων για την περίοδο από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023, ενώ σχεδιάζει να προτείνει στην ετήσια γενική συνέλευση να λάβει χαμηλότερη συνολική αμοιβή ύψους 3,8 εκατομμυρίων φράγκων για την επόμενη μισθολογική περίοδο. Η τράπεζα σχεδιάζει επίσης να αυξήσει το τμήμα της αποζημίωσης του προέδρου που καταβάλλεται σε μετοχές στο 50% από 33%.

Με την παραίτηση από την επιπλέον αμοιβή του, ο Lehmann εντάσσεται στη λίστα των εκτελεστικών μελών του ΔΣ που δεν λαμβάνουν μπόνους για το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο η τράπεζα βρέθηκε αντιμέτωπη με ρεκόρ εκροών κεφαλαίων πελατών και πτώση της μετοχής της εν μέσω ανησυχιών για τα σχέδια αναδιάρθρωσής της.

Αξιωματούχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχαν αμφισβητήσει τις αναθεωρήσεις που έκανε η Credit Suisse στις καταστάσεις ταμειακών ροών που αφορούσαν τα οικονομικά έτη 2019 και 2020, καθώς και τα συμπεράσματα των σχετικών ελέγχων που έκανε γνωστά η τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.

Η Credit Suisse δεν διευκρίνισε αμέσως και με σαφήνεια αν οι ανησυχίες της SEC είχαν αντιμετωπιστεί, αλλά ανέφερε ότι είχε εντοπίσει «ουσιώδεις αδυναμίες» στον εσωτερικό έλεγχο των οικονομικών της στοιχείων.

Οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αποτυχία της τράπεζας να σχεδιάσει και να διατηρήσει αποτελεσματικές εκτιμήσεις του ρίσκου στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωνε.

Μετά από σειρά αποχωρήσεων, η Credit Suisse επιδιώκει να δώσει κίνητρα στα ανώτερα στελέχη, χωρίς να εξοργίζει τους μετόχους και τις ρυθμιστικές αρχές, ενώ μειώνει το κόστος περικόπτοντας 9.000 θέσεις εργασίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ