Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Λαγκάρντ: «Ναι μεν αλλά» για το μέλλον των επιτοκίων – Σφίγγα για τις επόμενες αυξήσεις

Πηγή: AP Photo

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, παρά τις αναταράξεις στις αγορές, αλλά η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να  αναφερθεί σε περαιτέρω αυξήσεις στο μέλλον, όπως είχε κάνει στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η Λαγκάρντ επικαλέσθηκε την επιπλέον αβεβαιότητα που προκαλούν οι πρόσφατες αναταράξεις στις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, σημειώνοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για τα επιτόκια και για τον λόγο αυτό οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα νεότερα κάθε φορά στοιχεία.

Οι αποφάσεις για τα επιτόκια, είπε, θα λαμβάνονται με βάση τρία κριτήρια: τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στη βάση των νέων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, της δυναμικής του δομικού πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. 

Το βασικό σενάριο δείχνει και άλλες αυξήσεις

Σημείωσε ότι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, που καταρτίσθηκε πριν από τους τελευταίους κλυδωνισμούς, δείχνει ότι υπάρχει επιπλέον έδαφος που πρέπει να καλυφθεί όσον αφορά τα επιτόκια, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει μία επιφύλαξη για το αν αυτό θα συνεχίσει να ισχύει.

Τόνισε, πάντως, ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει πίσω στον στόχο της για επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα και ότι ο στόχος αυτός δεν είναι αντίθετος με τον στόχο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Θα υπάρξει πρόσθετη ρευστότητα αν χρειαστεί

Οσον αφορά τον τελευταίο, η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ έχει όλα τα μέσα και το οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα, εννοώντας την παροχή πρόσθετης ρευστότητας σε τράπεζες που ενδεχομένως θα τη χρειάζονταν, όπως συνέβη στο παρελθόν, προσαρμόζοντας και την πολιτική της για τα ενέχυρα που κάνει δεκτά. Πάντως, σημείωσε ότι «δεν βλέπουμε» κρίση ρευστότητας, πρόσθέτοντας ότι  ο τραπεζικός τομέας είναι σήμερα πολύ ισχυρότερος απ' ό,τι το 2008. 

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ θεωρούν τώρα ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,3% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,1% το 2025, με τον πυρήνα του να εξακολουθεί να παραμένει υψηλός.

Ο πληθωρισμός χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής εξακολούθησε να αυξάνεται τον Φεβρουάριο και οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναμένουν ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 4,6% το 2023, σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι προβλεπόταν στις προβολές του Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβολές, θα υποχωρήσει σε 2,5% το 2024 και 2,2% το 2025, καθώς οι ανοδικές πιέσεις από τις προηγούμενες διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς και την επανεκκίνηση της οικονομίας θα εξασθενούν και η πιο περιοριστική νομισματική πολιτική θα συγκρατεί ολοένα περισσότερο τη ζήτηση.

Η Λαγκάρντ είπε ότι η πρόταση στη σημερινή συνεδρίαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. ήταν μοναδική που έγινε από την Εκτελεστική Επιτροπή και ότι εγκρίθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. 

Σημείωσε ότι μόνο τρία ή τέσσερα μέλη του δεν στήριξαν την απόφαση αυτή. 

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ