Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DBRS: Ισχυρό το προφίλ των ελληνικών τραπεζών - Βελτιωμένα τα έσοδα και οι ισολογισμοί

Στις ισχυρές καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών, τη βελτίωση της κεφαλαιοποίησης και την υψηλή κερδοφορία που είχαν το 2022 αναφέρεται έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, με τίτλο: «Ελληνικές τράπεζες: Θετική δυναμική εσόδων και πιο καθαροί ισολογισμοί καθοδηγούν τα αποτελέσματα του 2022 – Σταθερά τα προφίλ χρηματοδότησης».

Ο αντιπρόεδρος του DBRS, Andrea Constanzo, σημειώνει ότι «τα κεφαλαιακά μαξιλάρια (των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών) αρκούν για να απορροφήσουν μη πραγματοποιηθείσες ζημιές από τα ομόλογα που διατηρούν έως τη λήξη τους (at amortised cost), λόγω κάποιας πίεσης στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank».

«Επιπλέον, πιστεύουμε ότι είναι απίθανo οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν σημαντική πίεση όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητάς τους με δεδομένη την ευρεία βάση των καταθέσεων από νοικοκυριά και τα επαρκή αποθέματα ρευστότητας», σημειώνει η έκθεση.

DBRS, καταθέσεις

Το stress test για τα ομόλογα

Πρόκειται για την άσκηση αντοχής που έκανε ο DBRS πρόσφατα, από την οποία προκύπτει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων – κυρίως του ελληνικού δημοσίου και άλλων χωρών – που αντιστοιχεί στο 16% του συνολικού ενεργητικού τους στο τέλος του 2022.

Από τα ομόλογα αυτά, το 80% - που αντιστοιχεί στο 13% του ενεργητικού τους – διατηρείται έως τη λήξη του και συνεπώς δεν αποτιμάται με βάση τις τιμές της αγοράς (marked to market) ώστε να πρέπει να καταγράψουν ζημιές λόγω της αύξησης των επιτοκίων που αυτόματα απομειώνει την αξία των παλιών ομολόγων.

Ζημιές από τα ομόλογα αυτά μπορεί να υπάρξουν μόνο αν οι τράπεζες αναγκασθούν να τα πωλήσουν. Σε μία τέτοια περίπτωση, την οποία ο DBRS δεν την θεωρεί πιθανή, εκτίμησε ότι η κεφαλαιακή θέση τους θα μειώνονταν κατά 150 έως 300 μονάδες βάσης (1,5 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες) κατά μέσο όρο.

DBRS, κεφαλαιακοί δείκτες

Κέρδη 3,7 δισ. ευρώ το 2022

Ο DBRS αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν συνολικά κέρδη 3,7 δις. ευρώ το 2022 έναντι ζημιών 4,7 δις. ευρώ το 2021.

Τα αυξημένα έσοδά τους πέρυσι προήλθαν από όλες τις πηγές, όπως τα καθαρά έσοδα από τόκους, τις καθαρές προμήθειες και άλλες, ενώ η διαχείριση των δαπανών τους παρέμεινε υγιής παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι προβλέψεις για ζημιές από δάνεια και το κόστος κινδύνου μειώθηκαν σημαντικά το 2022 και η ποιότητα του ενεργητικού τους βελτιώθηκε περαιτέρω λόγω της απομείωσης του κινδύνου, των χαμηλών νέων εισροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των αυξημένων νέων δανείων.

DBRS, κόκκινα δάνεια

«Η άφθονη, αυξανόμενη και ευρεία καταθετική βάση τους προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες ένα μάλλον σταθερό, αν και συγκρατημένα διαφοροποιημένο, χρηματοδοτικό μείγμα. Η ρευστότητα ήταν υγιής και η κεφαλαιοποίηση βελτιώθηκε μετά την απομείωση του κινδύνου», προσθέτει η έκθεση.

Σημειώνει ακόμη ότι αναμένει να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων των δανείων και των επιτοκίων καταθέσεων  λόγω της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ