Νέα
  • ΓΔ: 1485.03 +0.33%
  • Τζίρος: 12,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: «Παράθυρο» για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων λόγω της τραπεζικής αναταραχής

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιθανόν να χρειασθεί να αυξήσει λιγότερο τα επιτόκιά της, αν οι τράπεζες αυξήσουν περισσότερο τα δικά τους επιτόκια λόγω της αναταραχής που υπάρχει στον κλάδο το τελευταίο διάστημα, άφησε να εννοηθεί πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, με σημερινή ομιλία της.

Η Λαγκάρντ είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν μόλις αρχίσει να επηρεάζουν την οικονομία, αλλά ο μηχανισμός μετάδοσής τους μπορεί να γίνει ισχυρότερος ως αποτέλεσμα της τραπεζικής αναταραχής.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ, είπε, για την αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα αν οι τράπεζες γίνουν πιο επιφυλακτικές στην ανάληψη κινδύνων και αρχίσουν να ζητούν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που δίνουν, κάτι που πιθανόν υπονοεί ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει λιγότερο τα επιτόκιά της.

«Αν, για παράδειγμα, οι τράπεζες αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα υψηλότερο «περιθώριο  διαμεσολάβησης» - κάτι που σημαίνει ότι για κάθε επίπεδο των βασικών επιτοκίων ζητούν μεγαλύτερη αποζημίωση για τον κίνδυνο που παίρνουν με τον δανεισμό – τότε η μετάδοση θα είναι ισχυρότερη», είπε.

Αποφασισμένη η ΕΚΤ για τη μείωση του πληθωρισμού

Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 2% από 8,5% τον Φεβρουάριο.

«Για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σημαντικό η νομισματική πολιτικής μας να κινείται ισχυρά προς περιοριστική κατεύθυνση… Και αυτή η διαδικασία μόλις έχει αρχίσει να υλοποιείται», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ αύξησε τα βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 350 μονάδες βάσης (3,5 ποσοστιαίες μονάδες) στο 3% από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ οι αγορές αναμένουν να φθάσει στο 3,5% φέτος.

Την περασμένη Πέμπτη, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά δεν αναφέρθηκε σε μελλοντικές αυξήσεις λόγω της πρόσφατης αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ