Νέα
  • ΓΔ: 1414.86 +0.76%
  • Τζίρος: 27,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Thrivest: Πώς θα δημιουργήσει την μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα στην ελληνική αγορά

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος και CEO της Intrakat

Η επενδυτική εταιρία Thrivest Holdings LTD σχεδιάζει να δημιουργήσει την μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα, καλύπτοντας ένα κενό της εγχώριας τραπεζικής αγοράς, η οποία αποκλείει πολλές εταιρίες από την χρηματοδότηση.

Η Thrivest συμφώνησε να συμμετάσχει στην επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία θα καταλήξει στην συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, ένας εκ των τριών συνιδρυτών της επενδυτικής εταιρίας. Και πρόσθεσε ότι αυτή τη εξέλιξη θα οδηγήσει στην «δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα», ο οποίος θα συμπληρώσει τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες.

Το όφελος του να υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μη συστημική τράπεζα, απαλλαγμένη από τους συστημικούς περιορισμούς, είναι ότι θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε αυτό που λείπει σήμερα από την ελληνική αγορά, την παροχή τραπεζικής χρηματοδότησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είπε ο κ. Εξάρχου.

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, 56 ετών, είναι ένας από τους τρεις ιδιοκτήτες της Thrivest, και επίσης διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου Inrakat.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι επόπτες καλωσόρισαν τα σχέδια της Thrivest, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, ο οποίος πρόσθεσε ότι ενώ οι μικρότερες εταιρίες είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

►Διαβάστε και: Τράπεζες: Σκέψεις να ανοίξει η βεντάλια στήριξης δανειοληπτών - Για λίγους η 1η δόση της επιδότησης 50% μετά το Πάσχα

Το επενδυτικό σχήμα Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη

Ο κ. Εξάρχου ίδρυσε την Thrivest μαζί με τους Ελληνες εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη, οι οποίοι εδρεύουν στο Ντουμπάι. Δημιούργησαν οχήματα ειδικού σκοπού, προκειμένου να επενδύσουν σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως οι τράπεζες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το 2022, στοχεύοντας στο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών της κατασκευαστικής εταιρίας Inrakat, συμμετείχαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που υλοποίησε η εταιρία και απέκτησαν πλειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 32%.

Οι τρεις τους είναι επίσης μέτοχοι πλειοψηφίας στην Παγκρήτια Τράπεζα, και όπως έχουν δηλώσει, προτίθενται να προχωρήσουν στην εξαγορά επιπλέον 10% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αυξάνοντας έτσι την συμμετοχή τους σε 44%. Τον Μάρτιο του 2022, η Παγκρήτια συμφώνησε να εξαγοράσει τα 15 υποκαταστήματα της HSBC Bank PLC στην Ελλάδα.

Δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Μετά την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια «ακόμα μία αύξηση κεφαλαίου θα είναι απαραίτητη», σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου. Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrivest, θα συμμετάσχουν στην δεύτερη αύξηση αναλογικά και με βάση το ποσοστό που κατέχουν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία νέα τράπεζα, η οποία εν συνεχεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Η Attica Bank έχει γνωστοποιήσει ότι χρειάζεται να συγκεντρώσει μέχρι 473,3 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό της σχέδιο, το οποίο στοχεύει στην επιστροφή της τράπεζας σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το ελληνικό ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), κατέχει σήμερα 69,5% της Τράπεζας Αττικής, ενώ 20,1% ανήκει στο ΤΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών και κατασκευαστών δημοσίων έργων.

►Διαβάστε και: Καμπανάκια Ενρία (SSM): Σταθερές οι τράπεζες αν δεν «παγιδευτούν» με τις αυξήσεις επιτοκίων

Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, για να δεσμευθεί η Thrivest αναφορικά με την συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, χρειάζεται αντίστοιχα να δεσμευτούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι και να εξασφαλίσουν «ότι έχουμε αφήσει πίσω μας οριστικά το παρελθόν της Attica Bank», μέσα από την τοποθέτηση επαρκών κεφαλαίων «έτσι ώστε να γίνει μια νέα αρχή, και να σταματήσουν να μας απασχολούν ζητήματα που προκύπτουν από το παρελθόν».

Τέλος, ο κ. Εξάρχου πρόσθεσε ότι ενδέχεται να υπάρξει ανάγκη και για επιπρόσθετα κεφάλαια, ανάλογα με τον τρόπο που θα διαχειριστεί η τράπεζα το πακέτο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ