Νέα
  • ΓΔ: 1264.69 -0.05%
  • Τζίρος: 110,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στεγαστικά δάνεια: Ποια σενάρια εξετάζουν οι τράπεζες για αύξηση των δικαιούχων της επιδότησης

στεγαστικό δάνειο

«Σενάρια» για την διεύρυνση των κριτηρίων επιδότησης των δόσεων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο «τρέχουν» τα τραπεζικά επιτελεία ενόψει τη συνάντησης που θα έχουν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος και την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση.

Πόσο αυξάνονται οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, για κάθε αύξηση στα εισοδηματικά κριτήρια «ευαλωτότητας» ανά 5.000 ευρώ οι δυνητικά δικαιούχοι δανειολήπτες αυξάνονται κατά 15.000.

Βάσει νόμου «ευάλωτος» θεωρείται όποιος έχει ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ (μονοπρόσωπο νοικοκυριό ) προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Ετσι, αν το εισοδηματικό κριτήριο αυξηθεί κατά 5.000 ευρώ, τότε όσοι έχουν εισόδημα από 12.000 ευρώ – 26.000 ευρώ θα μπορούν να λάβουν επιδότηση ώστε να καλύψουν μέρος της αύξησης της μηνιαίας δόσης τους.

Αν το εισοδηματικό κριτήριο αυξηθεί κατά 10.000 ευρώ (17.000-31.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα) τότε οι δυνητικά δικαιούχοι δανειολήπτες της επιδότησης  εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά περίπου 30.000, όσος ήταν δηλαδή ο αριθμός τους στην αρχική περίμετρο βάσει των χαμηλών κριτηρίων ευαλωτότητας που ορίζει ο νόμος.

Διαβάστε επίσης: Στεγαστικα δάνεια: Τρέχουν οι αιτήσεις για την επιδότηση δανείου και τον εξωδικαστικό

Δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις

Επί του παρόντος δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα καθώς είναι ακόμα σε εξέλιξη η «άσκηση» την οποία τρέχουν οι τράπεζες. Επίσης, το πόσο θα μεγαλώσει η περίμετρος εξαρτάται από το κονδύλι που μπορεί να εξασφαλιστεί καθώς αυτή τη φορά θα συνεισφέρει και ο κρατικός κορβανάς. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα που ήδη «τρέχει» και αφορά αποκλειστικά και μόνο τους ευάλωτους χρηματοδοτείται μόνο από τις τράπεζες.

Ωστόσο, όπως είπε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, στόχος είναι η διεύρυνση της γκάμας των ευάλωτων νοικοκυριών,  με τρόπο που θα γίνει αποδεκτός από τον επόπτη των ευρωπαϊκών τραπεζών, ώστε να καλύπτει τους πολίτες που πραγματικά έχουν ανάγκη και ήδη υφίστανται σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού τους.

Διαβάστε επίσης: Αυξήθηκαν τα κόκκινα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια των servicers το Δ' τρίμηνο

Αύξηση 18% - 36% των δόσεων

Σημειώνεται ότι η αύξηση στις μηνιαίες δόσεις για δάνεια πέριξ των 100.000 ευρώ κυμαίνεται από 18% έως 36% (σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022) ανάλογα με την απομένουσα διάρκεια αποπληρωμής. Μικρότερες επιβαρύνσεις έχουν τα δάνεια που πλησιάζουν στην αποπληρωμής τους καθώς πλέον πληρώνουν κατά κύριο λόγο κεφαλαίο. Αντίθετα, όσοι έλαβαν δάνειο σχετικά πρόσφατα για πολλά χρόνια (πχ 30 έτη) έχουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα, για ένα δάνειο 80.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, η δόση από 428 ευρώ την περίοδο του μηδενικού euribor, δηλαδή μέχρι και πέρσι τον Ιούλιο  είναι  556 ευρώ καθώς το euribor έσπασε το φράγμα του 3% και το επιτόκιο από 2,5% προσεγγίζει το 5,5%  Ετσι η μηνιαία επιβάρυνση είναι περίπου  128 ευρώ και εφόσον ο δανειολήπτης είναι ευάλωτος και υπαχθεί στο πρόγραμμα θα επιδοτηθεί με 64 ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ