Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λέιν (ΕΚΤ): Νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο αν δεν αλλάξει η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό

Philip Lane

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Μάιο, αν δεν αλλάξει η πρόβλεψη του Μαρτίου για την πορεία του πληθωρισμού, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξη που έδωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αν το βασικό σενάριο που είχαμε καταρτίσει πριν την τραπεζική αναταραχή παραμείνει, θα είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε σε περαιτέρω αύξηση τον Μάιο», σημείωσε. «Ωστόσο, η αξιολόγηση για το αν το σενάριο για τον πληθωρισμό ισχύει και τον Μάιο θα πρέπει να γίνει με βάση τα νεότερα στοιχεία», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκιο συνολικά κατά 350 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ δεν έδωσε κάποια κατεύθυνση για το που θα κινηθούν τον Μάιο, τονίζοντας ότι η αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα απαιτεί μεγάλη προσοχή.

Αύξηση 25 μ.β. τον Μάιο βλέπουν οι αγορές

Οι αγορές προεξοφλούν μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Μάιο και βλέπουν μία ακόμη αύξηση 25 μ.β. τον Ιούνιο, ενώ πριν από ένα μήνα ανέμεναν διπλάσιο αριθμό αυξήσεων.

Ο Λέιν επανέλαβε ότι η απόφαση τον Μάιο θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, την αξιολόγηση της δυναμικής των τιμών και από το πόσο γρήγορα οι αυξήσεις επιτοκίων επηρεάζουν την οικονομία.  Αν και οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 10% σε σχέση με τον Μάρτιο, η αστάθεια έχει υποχωρήσει και ο δομικός πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται τον Μάρτιο, ενισχύοντας τα επιχειρήματα για την αύξηση των επιτοκίων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ