Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Attica Bank: Μετά το Πάσχα το δελτίο της AMK - Στο τραπέζι η συμμετοχή της Παγκρήτιας

Ελένη Βρεττού, διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank

Αμέσως μετά το Πάσχα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank προκειμένου να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Το ενημερωτικό  δελτίο που θα σταλεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα περιλαμβάνει τη συμφωνία εισόδου της Thrivest των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου στην AMK και το πλαίσιο για τη συγχώνευση, σε δεύτερο χρόνο, της Attica Bank με την  Παγκρήτια Τράπεζα, στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Thrivest με 44% μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 11,25% που κατείχε ο Μιχάλης Σάλλας (μέσω της Lyktos) και ο οποίος αποχωρεί από το τραπεζικό σύστημα μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες. 

Στα 64 εκατ. κλείδωσε η συνεισφορά της Τhrivest  

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και συμμετοχή της Παγκρήτιας στην ΑΜΚ της Αttica Bank χωρίς ωστόσο να αλλάζει το ποσό που θα εισφέρουν οι τρεις επιχειρηματίες (είτε ως Τhrivest, είτε ως Παγκρήτια) δηλαδή 64 εκατ. ευρώ και άρα και το ποσοστό τους στην Αttica Bank που θα διαμορφωθεί πέριξ του 10%.

Υπενθυμίζεται ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία των υφισταμένων βασικών μετόχων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ) και της εταιρείας Thrivest Holding Ltd προβλέπει συμμετοχή τους στην ΑΜΚ με κάλυψη ποσών έως €329 εκατ. για το ΤΧΣ, έως 40 εκατ. για το ΤΜΕΔΕ, και έως 64 εκατ. για την εταιρεία Thrivest Holding Ltd, και με σκοπό την πλήρη κάλυψη της Αύξησης. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί σε τελικά δεσμευτικά νομικά κείμενα που με τη σύναψη τους και τη γνωστοποίηση τους στην Τράπεζα θα αποτελέσουν μέρος του Ενημερωτικού Δελτίου της Αύξησης.

Η κλεψύδρα αδειάζει

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους έως 473,3 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου και η ημερομηνία λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης είναι η 24η Απριλίου 2023. Στις 25 Απριλίου θα γίνουν η κατανομή και διάθεση αδιάθετων Νέων Κοινών Μετοχών, στις 26/4 η ανακοίνωση για την κάλυψη της ΑΜΚ, στις 27/4 αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των Νέων Κοινών Μετοχών και στις 28 Απριλίου η έναρξη της διαπραγμάτευσής τους.

Οι τιτλοποιήσεις

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank την επόμενη εβδομάδα  αναμένεται να συζητηθούν και οι δεσμευτικές προσφορές για το Αstri I,  το πρώτο χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων που βγάζει προς πώληση η τράπεζα, ύψους 320 εκατ. ευρώ το οποίο αποτελείται από επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα δρομολογηθεί η πώληση των χαρτοφυλακίων Omega (1,2 δις ευρώ) και Metexelixis (700 εκατ. ευρώ).

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Πλάνου (Business Plan) και αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας την εγκριθείσα Στρατηγική Διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE Strategy), η τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε συμφωνία για την επαναπόκτηση στο παρόν στάδιο του ομολόγου κατώτερης εξοφλητικής σειράς (junior note) της τιτλοποίησης “Metexelixis”, με τελικό στόχο την υλοποίηση της πλήρους αποεπένδυσης της Τράπεζας από την εν λόγω τιτλοποίηση. Σημειώνεται ότι το junior ομόλογο της τιτλοποίησης κατείχε η QQuant και πλέον η Attica Bank θα αποκτήσει το σύνολο του χαρτοφυλακίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ