Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Attica Bank: Αποχωρεί το ΤΜΕΔΕ από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Αιφνιδιαστική εξέλιξη στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 473,3 εκατ. ευρώ της Attica Bank, καθώς υπαναχωρεί το ΤΜΕΔΕ.

Λίγες μέρες μετά την συμφωνία υφιστάμενων μετόχων της Αttica Bank, δηλαδή του ΤΧΣ, του ΤΜΕΔΕ και του e-EΦΚΑ με την Thrivest, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα (6/4) για είσοδο της τελευταίας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ, το ΤΜΕΔΕ αποφάσισε ότι τελικά δεν θα καλύψει το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας την αποχώρηση του από την τράπεζα, γνωστή και ως «τράπεζα των μηχανικών».

Έτσι, ενεργοποιείται  το εναλλακτικό σχέδιο που προβλέπει την είσοδο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ώστε να καλυφθεί το «κενό» που δημιουργεί η αποχώρηση του ΤΜΕΔΕ στο «παρά πέντε», καθώς η διαδικασία της ΑΜΚ μπαίνει στην τελική ευθεία. 

►Διαβάστε επίσης: Attica Bank: Μετά το Πάσχα το δελτίο της AMK - Στο τραπέζι η συμμετοχή της Παγκρήτιας

Στα 64 εκατ. ευρώ η συνεισφορά της Τhrivest  

Σημειώνεται ότι η Τhrivest, θα συμμετάσχει με 64 εκατ. ευρώ και παράλληλα, εξετάζεται και συμμετοχή της Παγκρήτιας στην ΑΜΚ της Αttica Bank.

Υπενθυμίζεται ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία των υφισταμένων βασικών μετόχων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ) και της εταιρείας Thrivest Holding Ltd προέβλεπε συμμετοχή τους στην ΑΜΚ με κάλυψη ποσών έως €329 εκατ. για το ΤΧΣ, έως 40 εκατ. για το ΤΜΕΔΕ, και έως 64 εκατ. για την εταιρεία Thrivest Holding Ltd, και με σκοπό την πλήρη κάλυψη της Αύξησης.

Η κλεψύδρα αδειάζει

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους έως 473,3 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου και η ημερομηνία λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης είναι η 24η Απριλίου 2023. Στις 25 Απριλίου θα γίνουν η κατανομή και διάθεση αδιάθετων Νέων Κοινών Μετοχών, στις 26/4 η ανακοίνωση για την κάλυψη της ΑΜΚ, στις 27/4 αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των Νέων Κοινών Μετοχών και στις 28 Απριλίου η έναρξη της διαπραγμάτευσής τους.

Οι τιτλοποιήσεις

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank αυτή την επόμενη εβδομάδα  αναμένεται να συζητηθούν και οι δεσμευτικές προσφορές για το Αstri I,  το πρώτο χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων που βγάζει προς πώληση η τράπεζα, ύψους 320 εκατ. ευρώ το οποίο αποτελείται από επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα δρομολογηθεί η πώληση των χαρτοφυλακίων Omega (1,2 δις ευρώ) και Metexelixis (700 εκατ. ευρώ).

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Πλάνου (Business Plan) και αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας την εγκριθείσα Στρατηγική Διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE Strategy), η τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε συμφωνία για την επαναπόκτηση στο παρόν στάδιο του ομολόγου κατώτερης εξοφλητικής σειράς (junior note) της τιτλοποίησης “Metexelixis”, με τελικό στόχο την υλοποίηση της πλήρους αποεπένδυσης της Τράπεζας από την εν λόγω τιτλοποίηση. Σημειώνεται ότι το junior ομόλογο της τιτλοποίησης κατείχε η QQuant και πλέον η Attica Bank θα αποκτήσει το σύνολο του χαρτοφυλακίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ