Νέα
  • ΓΔ: 1204.11 -1.28%
  • Τζίρος: 74,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Attica Bank: Ο οδικός χάρτης για τον 5ο πυλώνα μετά την έξοδο του ΤΜΕΔΕ - Πόσα βάζουν Thrivest και Παγκρήτια στην ΑΜΚ

Ελένη Βρεττού, διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank

Σήμερα, πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου θα ανακοινωθεί και επισήμως το περιεχόμενο του συμπληρωματικού ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αttica Bank ύψους 473,3 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα επισημοποιείται η μη συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ στην ΑΜΚ.

Χθες έληξε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης, ενώ ολοκληρώνεται στις 24 Απριλίου η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών. Σήμερα αναμένεται και η συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να εγκρίνει το συμπληρωματικό δελτίο της ΑΜΚ.

Η μη συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ - οι φήμες αναφέρουν ότι στα τέλη της προηγούμενης (Μεγάλης) εβδομάδας υπήρξαν επιπλοκές στη συμφωνία  που είχε επιτευχθεί στις αρχές του μήνα παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα - ενεργοποίησε το εναλλακτικό σχέδιο, αυτό της συμμετοχής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που θα πάρουν τη θέση του Ταμείου των Μηχανικών, καλύπτοντας με 10 εκατ. έκαστη τη συμμετοχή του Ταμείου, το οποίο αποφάσισε να απομειώσει τη θέση του στην τράπεζα με το ποσοστό του να αναμένεται να μειωθεί πέριξ του 5% από 20,11%, γεγονός που θα δρομολογήσει την «αποχώρηση»  του ΤΜΕΔΕ από το προσκήνιο καθώς θα υπάρξουν εξελίξεις και σε διοικητικό επίπεδο.

Πώς θα διαμορφωθεί το νέο ΔΣ

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη Thrivest στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Αttica Bank θα υπάρχουν τέσσερα ανεξάρτητα μέλη, τα οποία θα προταθούν από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της τράπεζας, ενώ τόσο ο πρόεδρος του ΔΣ (σήμερα είναι ο Κ. Μακέδος, πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ), όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος θα είναι κοινής αποδοχής όλων των μετόχων.

►Διαβάστε και: Attica Bank: Αποχωρεί το ΤΜΕΔΕ από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι στη διοίκηση της τράπεζας δεν θα συμμετέχει φυσικό ή εταιρικό πρόσωπο που να προσδοκά οφέλη από την εμπορική λειτουργία της τράπεζας ή/και από τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων.

Η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην ΑΜΚ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα εποχή της Αttica Bank και παράλληλα δημιουργεί γι’ αυτές τη δυνατότητα υπεραξίας από την νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί, μετά την συγχώνευση με την Παγκρήτια.

Παγκρήτια Τράπεζα και Thrivest Holding

Στην επικείμενη ΑΜΚ θα πάρει μέρος και η Παγκρήτια Τράπεζα με 34 εκατ. ευρώ (με εγγύηση της Thrivest), ενώ η Thrivest θα συμμετέχει με 30 εκατ. ευρώ.

Η Thrivest Holding (συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου) αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί έναν θεσμικό επενδυτή που επιδιώκει την επενδυτική συμμετοχή ως μετόχου σε μια εξυγιασμένη, σωστά κεφαλαιοποιημένη και ανταγωνιστική Τράπεζα Αττικής, η οποία θα μπορεί να είναι κερδοφόρος και να δημιουργήσει υπεραξία για τους μετόχους της. Προς την κατεύθυνση αυτή συντρέχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις

Στην όλη διαδικασία καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η θετική συμβολή του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, η πίστη στο μέλλον της τράπεζας της Ελένης Βρεττού και η αποφασιστικότητα του Αλέξανδρου Εξάρχου της Thrivest.

►Διαβάστε και: Πλειστηριασμοί: Φρένο από τους servicers για μικρά ακίνητα λόγω εκλογών - Στο στόχαστρο μεγάλοι και κακοπληρωτές

Ο 5ος πυλώνας

Οι εξελίξεις αυτές, σημειώνουν πηγές, αφήνουν πίσω ένα δύσκολο παρελθόν για την Αttica και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, που θα αποτελεί τον 5ο, μη συστημικό, τραπεζικό πυλώνα στη χώρα μας, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του καλοκαιριού αναμένεται η ολοκλήρωση της απορρόφησης των ελληνικών δραστηριοτήτων της HSBC από την Παγκρήτια.

H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους έως 473,3 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου και η ημερομηνία λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης είναι η 24η Απριλίου 2023.

Στις 25 Απριλίου θα γίνουν η κατανομή και διάθεση αδιάθετων Νέων Κοινών Μετοχών, στις 26/4 η ανακοίνωση για την κάλυψη της ΑΜΚ, στις 27/4 αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των Νέων Κοινών Μετοχών και στις 28 Απριλίου η έναρξη της διαπραγμάτευσής τους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ