Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΕΚΤ - Πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε μία κρίσιμη συγκυρία καθώς πρέπει να επιμείνει στη σφιχτή νομισματική πολιτική της την ώρα που ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, δήλωσε η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τώρα είναι μία πολύ κρίσιμη στιγμή, επειδή ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται… Αρχίζουμε να βλέπουμε ότι τα μέτρα αποδίδουν, αλλά εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε βιώσιμα υψηλά επιτόκια», είπε σε συνέντευξή της σε ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό. 

«Είναι μία περίοδος που πρέπει πραγματικά να ανασκουμπωθούμε, να κοιτάξουμε τον στόχο που έχουμε και να τον πετύχουμε… Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα το κάνουμε», πρόσθεσε.

Ενίσχυση του ευρώ

Το ευρώ ενισχύθηκε μετά τις δηλώσεις της, οι οποίες έδειξαν αποφασιστικότητα να συνεχισθούν οι αυξήσεις στα επιτόκια σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός μειώνεται.

Η ΕΚΤ επιβράδυνε στις αρχές του μήνα τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης από 50 μ.β. στην προηγούμενη συνεδρίαση του Μαρτίου. Ηταν η έβδομη συνεχόμενη αύξηση από τον περασμένο Ιούλιο, όταν άρχισε την πιο επιθετική σύσφιξη της πολιτικής της από τότε που ιδρύθηκε για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος το φθινόπωρο είχε φθάσει σε διψήφια επίπεδα.

Συνολικά, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί 375 μ.β. (3,75 ποσοστιαίες μονάδες) και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται στο 3,25%. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μ.β. η κάθε μία στις δύο επόμενες συνεδριάσεις. Τα «γεράκια», ωστόσο, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θεωρούν ότι αυτές δεν θα είναι αρκετές και ζητούν περισσότερες.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ