Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Τράπεζες: «Κόκκινα» καμπανάκια στην Ευρώπη, ψυχραιμία στην Ελλάδα

Εντονότερα είναι πλέον τα προειδοποιητικά σήματα για την μελλοντική επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών του ευρωσυστήματος, επεσήμανε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos αναβαθμίζοντας το επίπεδο συναγερμού για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε χαμηλό ρεκόρ, τα ποσοστά αθέτησης των πιστωτικών ανοιγμάτων των τραπεζών άρχισαν να αυξάνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και τα έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για μελλοντική επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων έχουν γίνει πιο έντονα.

Τα δάνεια που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του πιστωτικού κινδύνου (stage 2) αυξάνονται, ιδίως  τα καταναλωτικά» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Οι ελληνικές τράπεζες

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές τράπεζες παρά την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των ισολογισμών τους, συνεχίζουν να έχουν πολύ ψηλό απόθεμα «κόκκινων» δανείων και ο δείκτη ΜΕΔ διαμορφώθηκε στο 8,7%  στο τέλος του 2022 (12,8% το 2021) και ο παραμένει υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου (Δεκ. 2022: 1,8%), σύμφωνα την ΤτΕ.

Τα καλά νέα ωστόσο, όπως αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου που ανακοίνωσαν οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (στις 23/5 ανακοινώνει και η Εθνική τράπεζα) είναι ότι δεν καταγράφονται αξιοσημείωτα σημάδια δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων – ενώ διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις προβλέψεις τους.  

Υπενθυμίζεται ότι ισχυρό ανάχωμα αναμένεται ότι αποδειχθεί η  προληπτική κίνηση των τραπεζών για τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου («πάγωμα» επιτοκίου από 2/5/2023 και για ένα χρόνο ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και επιδότηση 50% της επιβάρυνσης της δόσης για τους ευάλωτους).

Τι δειχνουν τα δεδομένα

Στην Alpha Bank o δείκτης ΝPE διαμορφώθηκε στο 7,6%, μειωμένος κατά 20 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα τα ΜΕΑ(ΝPEs)  ανήλθαν σε 3,0 δισ.ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 81% αφορά σε ΜΕΑ με εξασφαλίσεις, κυρίως ιδιωτών. Ο Δείκτη Κάλυψης Καθυστερήσεων σε επίπεδο Ομίλου να διαμορφώνεται σε 78%

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι νέες εισροές NPEs άγγιξαν τα 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90 εκατ. ευρώ προήλθαν από τα δάνεια που είχαν μπει στα moratorium και από την δεξαμενή των δανείων που ρυθμίστηκαν μέσω του εξωδικαστικού.

Στην Τράπεζα Πειραιώς ο δείκτη ΝPE μειώθηκε στο 6,6%  (2,4 δισ. ευρω) από 12,7% πριν από ένα χρόνο και ο δείκτης κάλυψης ΝPE διαμορφώθηκε στο 55%, ενισχυμένος κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως με στόχο να φτάσει στο 70% στο τέλος του 2024.

Στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις ο δείκτης ΝPE για το 2023 διαμορφώνεται στο 5% και στο 2025 στο 3% προσεγγίζοντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η τράπεζα διένυσε το 7ο συνεχές τρίμηνο με αρνητική παραγωγή «κόκκινων» δανείων και επί του παρόντος δεν υπάρχουν αξιοσημείωτα σημάδια νέων ροών από «κόκκινα» δάνεια, 

Στη Εurobank ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 5,1% (2,1 δισ. ευρώ) το πρώτο τρίμηνο του 2023 (από 5,2% στο τέλος του 2022) με δείκτη κάλυψης δείκτη κάλυψης 76%.

 Δεν υπήρξαν νέα ΝPEs (ο σχηματισμός νέων ΝPEs οριακά θετικός κατά 7 εκατ. ευρώ)  και ενώ το β΄τρίμηνο αναμένεται να δημιουργηθούν 60 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά η τράπεζα διατηρεί την αρχική εκτίμηση για νέα ΝPEs ύψους 400 εκατ ευρώ για το σύνολο του έτους.

Νωρίτερα ο στόχος

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι τράπεζες στοχεύουν στη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 3,1 δισ. ευρώ και δείκτη 4% το 2025 (από 7% το 2022) ώστε να συγκλίνουν με τον μέσο όρο των τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Ωστόσο, ο στόχος αυτός αναμένεται να αναθεωρηθεί επί τα βελτίω, καθώς οι τράπεζες θέτουν πιο φιλόδοξους στόχους.

Το αναθεωρημένο business plan της Πειραιώς προβλέπει περαιτέρω μείωση στο 5% και στο 3% το 2025 – αντίστοιχο στόχο έχει θέσει και η ΕΤΕ, χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα «ρεαλιστικό», καθώς στο τέλος του 2022 ο δείκτης ΝPE ήταν στο 5,1%, ενώ η Αlpha Bank θα γνωστοποιήσει τους νέους της στόχους στο Investor Day της 7ης Ιουνίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ