Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποιες αλλαγές ζητούν οι τράπεζες για αιτήσεις και «κόφτη»

Πηγή: Pixabay

Βελτιώσεις για να «τρέξει» πιο ομαλά το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ζητούν οι τράπεζες καθώς έχει συσσωρευτεί πολύ μεγάλος όγκος αιτήσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς τα χαμηλότοκα δάνεια δίνουν την ευκαιρία σε νέους 25-39 ετών να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.

Το βασικό πρόβλημα για τις τράπεζες είναι ότι καλούνται να αξιολογήσουν αιτήσεις (έφτασαν τις 33.000), χωρίς να έχουν βρει οι ενδιαφερόμενοι σπίτι  προς αγορά και ενώ και η προθεσμία εξεύρεσης ακινήτου εντός 60 ημερών από την ήμερα προέγκρισης αποδεικνύεται «στενή». Μετά το πέρας των 60 ημερών η προέγκριση «χάνεται».

Μεγάλο το κόστος εξέτασης των αιτήσεων

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το διαχειριστικό κόστος για την εξέταση των αιτήσεων είναι πολύ μεγάλο και σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες ζητούν η επιλεξιμότητα  των αιτούντων, δηλαδή, η εξακρίβωση ότι πληρούν τους βασικούς όρους του προγράμματος (ηλικία, εισόδημα κ.λπ.) να γίνεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

►Διαβάστε και: Στεγαστικά δάνεια: Ξεκινούν οι πληρωμές της επιδότησης 50% για τα «τσιμπημένα» επιτόκια

Ιδανικά οι τράπεζες, θα ήθελαν να αναλαμβάνουν την αξιολόγηση των αιτήσεων που «συνοδεύονται» με ακίνητο.

Επιπλέον οι τράπεζες θεωρούν ότι θα πρέπει για τις αιτήσεις που έχουν προεγκριθεί αλλά δεν συνοδεύονται από ακίνητο να έχουν περισσότερο χρόνο για να βρουν ακίνητο.

Εκτός πολλά σπίτια λόγω κόφτη

Ενα ακόμα θέμα που θέτουν και οι μεσίτες ακινήτων είναι αυτό της παλαιότητας καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα επιλέξιμα είναι τα άνω της 15έτιας. Αυτός ο «κόφτης» αφήνει εκτός αρκετά σπίτια, κυρίως στην επαρχία που πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια του προγράμματος (αξία μέχρι 200.000 ευρώ, ως 150 τ.μ.). Βέβαια σε πόλεις τουριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα στα Χανιά, σπίτια σε λογικές τιμές δεν υπάρχουν γενικώς.

Πάντως λόγω προκελογικής περιόδου εκτιμάται ότι οι οποίες βελτιώσεις στο πρόγραμμα τοποθετούνται μετά τις δεύτερες κάλπες, με δεδομένο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλασιασμού του προϋπολογισμού του προγράμματος, που σήμερα είναι 500.000 εκατ. ευρώ.

►Διαβάστε και: ΕΚΤ: Ποια είναι η πιο σοβαρή απειλή για τη ρευστότητα των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις 11.440 προεγκρίσεις έχουν ήδη εγκριθεί 2.729 δάνεια, δηλαδή σχεδόν 1 στις 4 (24%), καθώς έχει ήδη βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης 104.747€

Συνολικά, για τα 2.729 εγκεκριμένα δάνεια έχουν δεσμευθεί 214.390.983€, δηλαδή, το 57% της αρχικής χρηματοδότησης των 375.000.000 € της ΔΥΠΑ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ