Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρατικές εγγυήσεις: Αγώνας δρόμου για τις πληρωμές - «Ξεκλειδώνουν» 270 εκατ. ευρώ

Με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια διεκπεραιώθηκαν και εκκαθαρίστηκαν οι πληρωμές των κρατικών εγγυήσεων ωστόσο, εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά από τους στόχους που έχουν τεθεί, όπως αναφέρει η 2η έκθεση εποπτείας της Ε.Ε.

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για τις εγγυήσεις που είχαν δοθεί στο παρελθόν για δάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους  σε ευπαθείς ομάδες αλλά και σε επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων και στη συνέχεια κατέπεσαν. Ο κυκεώνας γραφειοκρατίας ήταν το βασικό πρόβλημα για την εκκαθάριση των υποθέσεων επί σειρά ετών και ήταν ένα από τα θέματα τριβής μεταξύ δημοσίου – τραπεζών αλλά και μια από τις «κίτρινες κάρτες» των δανειστών.

Διαβάστε επίσης: «Σπίτι μου»: Εγγαμος, μισθωτός, 35-39 ετών ο μέσος δικαιούχος - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία

Η Ε.Ε σημειώνει ότι οι εργασίες από την πλευρά των αρχών (Γενικό Λογιστήριο Κράτους) αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2024, η πληρωμή των απαιτήσεων θα εξαρτηθεί επίσης από το χρονοδιάγραμμα και την έκβαση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων και την έγκαιρη υποβολή των δικαιολογητικών από τις τράπεζες.

ΕΣΠΑ
Πηγή: Intimenews

Ειδικότερα, το 2022 από το σύνολο εκκρεμοτήτων περίπου 2 δισ. ευρώ, η αξία των απαιτήσεων που διεκπεραιώθηκαν έφτασε τα 941 εκατ. ευρώ έναντι 279 εκατ. ευρώ το 2021.  Οι πληρωμές αυξήθηκαν σε 240 εκατ. ευρώ, έναντι 79 εκατ. ευρώ το 2021. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία όλων των απαιτήσεων που σχετίζονται με εταιρικά δάνεια.

Ωστόσο, οι συνολικές πληρωμές υστερούν σταθερά σε σχέση με τους στόχους και αυτή η τάση συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Τα funds «μπλοκάρουν» τις αγοραπωλησίες - Καταγγελία Συλλόγου Μεσιτών 

«Ξεκλειδώνουν» 270 εκατ. ευρώ

Ωστόσο, όπως εκτιμά η Επιτροπή οι πληρωμές κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2023 θα επωφεληθούν από το «ξεκλείδωμα» περίπου έως 270 εκατομμυρίων ευρώ απαιτήσεων εγγύησης που σχετίζονται με δάνεια που μεταβιβάστηκαν σε άλλο νομικό πρόσωπο χωρίς προηγούμενη έγκριση του εγγυητή, τα οποία είχαν προηγουμένως τεθεί σε αναμονή για νομικούς λόγους.

Περαιτέρω επιτάχυνση των ρυθμών διεκπεραίωσης των υποθέσεων αναμένεται ότι θα επιτευχθεί μετά την πρόσληψη επιπλέον 35 ατόμων από τις ελληνικές αρχές.

►Διαβάστε επίσης: Χρέη σε ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ: Λίφτινγκ στη νέα ρύθμιση οφειλών σε 36 έως 72 δόσεις μετά τις εκλογές

Ενώ οι εργασίες από την πλευρά των αρχών αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2024, η πληρωμή των απαιτήσεων θα εξαρτηθεί επίσης από το χρονοδιάγραμμα και την έκβαση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων και την έγκαιρη υποβολή των δικαιολογητικών από τις τράπεζες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ