Νέα
  • ΓΔ: 1412.1 +0.57%
  • Τζίρος: 18,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Servicers: Πρασινίζουν 10 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια την επόμενη 5ετία - Ρυθμίσεις 7 δισ. έως το τέλος του 2023

Ανέβασε ταχύτητα ο εξωδικαστικός μηχανισμός πετυχαίνοντας ιστορικό υψηλό τον Μάιο με 805 νέες ρυθμίσεις, ενώ από στα δύο χρόνια λειτουργίας τους έχει φτάσει τις 5.435 ρυθμίσεις οφειλών που αντιστοιχούν σε 1,83 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών, ενώ άλλα 515 εκατ. ευρώ είναι στο τελικό στάδιο ρύθμισης.

Την ίδια στιγμή, οι servicers εκτιμούν ότι τα επόμενα 2-5 χρόνια, θα επιστρέψουν στις τράπεζες ρυθμισμένα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ τιτλοποιημένων, αυξάνοντας το ενεργητικό και κατ’ επέκταση τα έσοδα των τραπεζών.

Όπως ανέφερε στο συνέδριο Risk Management & Compliance, η Μαρία Βέργη, Μanager, Commercial Restructuring Solutions της Intrum Hellas, δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ έχουν ήδη εξυγιανθεί και έχουν επιστρέψεις στις τράπεζες (πρωτογενής αγορά).

«Η Intrum έχει επαναφέρει σε πλήρη κανονικότητα δάνεια ύψους 3 δισ.ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βέργη. Υπογράμμισε εξάλλου στο θέμα των ρυθμίσεων λαμβάνεται ειδική πρόνοια λαμβάνουμε για περιπτώσεις, είτε ευάλωτων πολιτών βάσει των ειδικών διατάξεων, είτε ατόμων με ζητήματα υγείας, όπως επίσης και δανειοληπτών με πρώτη κατοικία αξίας χαμηλότερης των 100 .000 ευρώ»,

Ρυθμίστηκαν δάνεια πάνω από 35 δισ.

Σημειώνεται ότι συνολικά οι servicers έχουν ρυθμίσει δάνεια ύψους άνω των 35 δις ευρώ, που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες και σε συνδυασμό με τις τιτλοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ (σχέδιο Ηρακλής) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί σε περίπου 9 δισ. ευρώ με τον δείκτη ΝPE στο 6%-7% από 107 δισ. ευρώ το 2016 (δείκτης ΝPE 45%).

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα γίνουν ρυθμίσεις ύψους 7 δισ. ευρώ, ενώ σε ποσοστό άνω του 80% των ανακτήσεων που έχουν πετύχει οι servicers είναι από συναινετικές λύσεις και το 17% από πλειστηριασμούς.

Ενθαρρυντικά είναι εξάλλου ότι, σύμφωνα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού ενισχύθηκε τον μήνα Μάιο μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις και ανήλθε σε 4.243, αυξημένος κατά 900 σε σχέση με τον μέσο όρο των έξι προηγούμενων μηνών. Αυξημένες κατά 50%, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ήταν και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της doValue, Τάσος Πανούσης εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το συνολικό ποσό ρυθμίσεων θα προσεγγίσει τα 2,5 δισ. ευρώ – οι ρυθμίσεις όπως είπε μιλώντας στο συνέδριο Risk Management & Compliance  «τρέχουν» με ρυθμό 150 εκατ. ευρώ – ωστόσο υποστήριξε ότι απαιτούνται αλλαγές και βελτιώσεις ώστε να λειτουργήσει ο μηχανισμός με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο Ηρακλής και οι εκκρεμότητες του ιδιωτικού χρέους

Ο στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων στο 3%, δηλαδή στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου παραμένει κεντρικός και απομένουν οι τιτλοποιήσεις Solar, Frontier II και Sunrise III για να ολοκληρωθεί ο 1ος γύρος τιτλοποιήσεων, ενώ ένας 2ος γύρος θα περιλαμβάνει πιθανότατα και μικρότερες τράπεζες, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς, ανέφερε ο Τάσος Πανούσης.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των τιτλποιήσεων του Ηρακλή, η αγορά κινείται με δύο ταχύτητες, όπως σημείωσε ο CEO της doValue.

Στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται οι τιτλοποιήσεις προ πανδημίας όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις για δυο λόγους

α) Υπαρξη μεγάλου όγκου ρυθμισμένων δανείων που θα πωλούνταν (αλλά δεν πωλήθηκαν λόγω της πανδημικής κρίσης).

β) παύση νομικών ενεργειών για διάστημα 1-1,5 έτους.

Στην δεύτερη ταχύτητα είναι οι τιτλοποιήσεις μετά την πανδημία που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Αντιθέτως κάποιες υπεραποδίδουν.

Για να επιτευχθεί  αύξηση του ρυθμού ανακτήσεων, απαιτούνται, όπως είπε ο κ.Πανούσης,  επιτάχυνση των νομικών ενεργειών και πώληση ενήμερων χαρτοφυλακίων.

Σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη, προσέθεσε ότι  μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται πως θα έχουν εκδικαστεί όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις «συνεπώς στο 1 ο εξάμηνο του 2024 μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ένας νόμος που ταλάνισε τους πιστωτές τα τελευταία 13 χρόνια.»

Τέλος, ο Φορέας Αγοράς και Επαναμίσθωσης Ακινήτων το νωρίτερο που μπορεί να λειτουργήσει είναι σε ένα χρόνο από σήμερα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ