Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζες: Στροφή καταθετών στις προθεσμιακές για επιτόκια έως και 4% - Αύξηση 6 δισ. σε ένα χρόνο

Μεγαλύτερες αποδόσεις κυνηγούν τα νοικοκυριά για τις αποταμιεύσεις τους και συνεχίζουν να στρέφονται προς τις προθεσμιακές καταθέσεις. Μετά από ένα καθοδικό σερί τριών και πλέον χρόνων ήδη από το τέλος του 2022 το πρόσημο είναι θετικό και οι καταθέτες επιστρέφουν σταδιακά στις «κλειστές» για έως και 2 χρόνια καταθέσεις.

Ετσι, από 24 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022 οι προθεσμιακές καταθέσεις διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο στα 31,48 δισ. ευρώ προσεγγίζοντας τα επίπεδα του Ιουλίου του 2021 (31,59 δισ. ευρώ) και διαμορφώθηκαν σχεδόν 6,3 δισ. υψηλότερα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022.

Διαβάστε επίσης: Attica Bank: Αρχές Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Στόχος κέρδη 40 εκατ. ευρώ το 2025

Αυτή η στροφή είναι προφανώς απόρροια της αύξησης των επιτοκίων που έστω και καθυστερημένα και εν μέρει πέρασαν οι τράπεζες στις καταθέσεις και πλέον οι αποδόσεις μπορεί κινούνται στη ζώνη του 2% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά και μεγαλύτερο χρόνο «δέσμευσης» το επιτόκιο μπορεί να προσεγγίσει το 4%.

Πηγή: Pixabay

Διαβάστε επίσης: Alpha Βank: Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για χρηματοδότηση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων

Επιτόκια Ελλάδας και Ευρωζώνης τον Απρίλιο

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, για τα νέα επιτόκια καταθέσεων τον Απρίλιο σε Ελλάδα και Ευρωζώνη:

  • Στις  προθεσμιακές καταθέσεις έως 1 έτος, το επιτόκιο στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 6 μ.β. και ανήλθε στο 1,22% (Μάρτιος 2023: 1,16%) στους ιδιώτες και κατά 40 μ.β. στις επιχειρήσεις και ανήλθε στο 1,87% (Μάρτιος 2023: 1,47%).
  • Για διάρκειες άνω του 1 έτους, που βάσει των εποπτικών οδηγιών για τους δείκτες ρευστότητας στην Ευρωζώνη είναι οι επιθυμητές διάρκειες, στην Ελλάδα το επιτόκιο ανήλθε στο 1,71%. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης για τις προθεσμιακές καταθέσεις σε ιδιώτες άνω του 1 έτους ανήλθε στο 2,29%.
  • Ειδικά για τα κράτη μέλη της νότιας Ευρώπης, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τις λοιπές χώρες. Λ.χ. στην Ισπανία το επιτόκιο για προθεσμιακές καταθέσεις ιδιωτών, διάρκειας μέχρι ενός έτους, διαμορφώθηκε στο 1,33%, ενώ στην Πορτογαλία στο 0,95%. Για προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας μεγαλύτερης του έτους τα επιτόκια ανήλθαν στο 1,64% και 1,24% για την Ισπανία και Πορτογαλία αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Τράπεζα: Απέκτησε το 7,5% της Epsilon Net

Χρήματα / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Plan b τα ομολογιακά αμοιβαία 

Plan b για όσους επιζητούν αποδόσεις πιο ανταγωνιστικές από τις προθεσμιακές αποτελούν τα ομολογιακά αμοιβαία - με χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο - τα οποία διαθέτουν οι τράπεζες και η ετησιοποιημένη απόδοση είναι 3%-4%.  

Σε βάθος 5ετίας μπορεί να επωφεληθεί όχι μόνο από τα τοκομερίδια που θα εισπραχθούν, αλλά και από κεφαλαιακά κέρδη. 

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του 2024, θα ενισχύσει περαιτέρω τις τιμές των τίτλων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ