Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα συνεχίσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων – Οι μισθοί «συντηρούν» τον πληθωρισμό

Lagarde, 15-6-2023
Πηγή: AP Photo

Νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλη τον Σεπτέμβριο.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει σήμερα τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, η Λαγκάρντ έδωσε ένα σήμα ανάλογο με αυτό των τελευταίων συνεδριάσεων, ότι δηλαδή οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχισθούν.

«Εχουμε τελειώσει με τις αυξήσεις; Όχι... Εχουμε να καλύψουμε και άλλο έδαφος; Ναι», δήλωσε, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσει αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, αν δεν αλλάξει κάτι ουσιαστικά στη βασική πρόβλεψη της ΕΚΤ.

«Αγκάθι» ο δομικός πληθωρισμός

Σε ερώτηση, αν θα έβλεπε μία παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, όπως έκανε η Fed χθες, η Λαγκάρντ απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει η ΕΚΤ να είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός θα κινείται προς το 2%, όπως και ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα, παρά τη μείωσή του τον Μάιο στο 5,3% από 5,6% τον Απρίλιο.

Η αγορά εργασίας και οι μισθοί

Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι δεν υπάρχει ικανοποίηση για την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού και αυτός είναι ο λόγος που η ΕΚΤ αύξησε σήμερα τα επιτόκια. Ανέφερε, επίσης, ως βασικό παράγοντα που διαμορφώνει τον δομικό πληθωρισμό την ισχυρή αγορά εργασίας, με το επίπεδο ανεργίας να διαμορφώνεται στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του 6,5% τον Απρίλιο, και τις αυξήσεις μισθών.

Για τις τελευταίες είπε ότι υπερβαίνουν το 5% με βάση τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Κατά το μεγαλύτερο μέρος, είπε, η ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης των υπηρεσιών της ΕΚΤ για τον δομικό πληθωρισμό στο 5,1% φέτος οφείλεται στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, το οποίο εξαρτάται από την πορεία των μισθών και της παραγωγικότητας.

Αναφορικά με τη συζήτηση που έγινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ είπε ότι ήταν αρμονική και η απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων όπως και για τον τερματισμό της επαναγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος APP από τον Ιούλιο ελήφθησαν με πολύ ευρεία συναίνεση.  

Μετά τις δηλώσεις αυτές της Λαγκάρντ, οι traders στην αγορά χρήματος αύξησαν στο 80% την πιθανότητα το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να αυξηθεί στο 4% έως τον Οκρώβριο, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ