Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντε Γκίντος: Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο - Ανοικτή για τον Σεπτέμβριο

Πηγή: AP

Βέβαιη είναι μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο, ενώ για τον Σεπτέμβριο παραμένει ανοικτή και θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομικών στοιχείων στην περίοδο έως τότε, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

«Θεωρώ ότι (η αύξηση των επιτοκίων) τον Ιούλιο έχει κλειδώσει. Για τον Σεπτέμβριο, θεωρώ ότι είναι ανοικτή», είπε στην τηλεόραση του Bloomberg, ενώ σημείωσε ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης πιθανότατα θα συνεχιστεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

«Νομίζω ότι κάποιοι από τους καθοδικούς κινδύνους έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και γίνονται πολύ πιο ορατοί… Τα στοιχεία που παίρνουμε σχετικά με την ανάπτυξη δεν είναι πολύ καλά», πρόσθεσε.

Ο Γκίντος σημείωσε ότι οι υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αποδειχθούν πιο επίμονες απ’ ό,τι αναμένεται σήμερα, με μία ισχυρή τουριστική σεζόν το καλοκαίρι να ωθήσει πιθανόν τις τιμές των υπηρεσιών ανοδικά.

Πότε θα γίνει παύση στις αυξήσεις

Η συζήτηση για το πότε η ΕΚΤ θα κάνει παύση στις χωρίς προηγούμενο αυξήσεις επιτοκίων έχει ενταθεί μεταξύ των αξιωματούχων της. Ορισμένοι έχουν διαμηνύσει ότι μία καλή περίοδος θα ήταν μετά την αύξηση του Ιουλίου, αν και άλλοι – που έχουν στραμμένο το βλέμμα στον άκαμπτο δομικό πληθωρισμό – δηλώνουν ότι πιθανόν να χρειασθεί περαιτέρω σύσφιξη το φθινόπωρο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες από τη Σίντρα της Πορτογαλίας ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να είναι σε θέση να κηρύξει σύντομα «με πλήρη εμπιστοσύνη» πως έχουν κορυφωθεί τα επιτόκια. Εκανε λόγο για μία δεύτερη φάση της πληθωριστικής διαδικασίας, κατά την οποία οι εργαζόμενοι επιδιώκουν αυξήσεις μισθών για να καλύψουν την απώλεια του πραγματικού εισοδήματός τους.

Στοιχεία για τον πληθωρισμό την Παρασκευή

Η κατάσταση για τον πληθωρισμό θα γίνει πιο ξεκάθαρη αυτή την εβδομάδα, με την Eurostat να ανακοινώνει την Παρασκευή τα στοιχεία Ιουνίου για την Ευρωζώνη.

Η εικόνα μοιάζει ανάμεικτη: Ενώ ο γενικός πληθωρισμός φαίνεται ότι θα συνεχίσει να μειώνεται, ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – είναι πιθανό να αυξήθηκε λίγο.

Σε εθνικό επίπεδο, οι αυξήσεις τιμών στη Γερμανία μπορεί να επιταχυνθούν λόγω στατιστικού αποτελέσματος βάσης (πέρυσι το καλοκαίρι είχαν μειωθεί οι τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες), αλλά στην Ισπανία είναι πιθανό να μειώθηκαν κάτω από τον στόχο 2% της ΕΚΤ, για πρώτη φορά την τελευταία και πλέον διετία.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ