Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Αλυτος γρίφος για την Ευρωζώνη - Η σκυτάλη τώρα στα επιτόκια και στους τραπεζίτες της ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός αναδεικνύεται ως ένα άλυτο πρόβλημα και τα όποια εργαλεία έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών.

Οι ευρωπαϊκές αρχές και ειδικά η ΕΚΤ βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Το κομβικής σημασίας ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει η πολιτική της νομισματικής σύσφιξης με νέες αυξήσεις επιτοκίων ή θα αναζητηθούν άλλες οδοί για την επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από την υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το 2%.

Ο στόχος αυτός φαίνεται να είναι μακριά ακόμη και όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι μπαίνουμε σε έναν νέο κύκλο αυξήσεων του πληθωρισμού, ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και στο κομμάτι της ενέργειας.

Και βέβαια εδώ οι αναλυτές θέτουν ένα στρατηγικής σημασίας ερώτημα. Θα συνεχίσει να χορηγείται στον ασθενή ένα αναποτελεσματικό ή μερικής απόδοσης «φάρμακο», όπως η αύξηση των επιτοκίων ή θα αναζητηθεί κάποια άλλη «θεραπεία» για τον ασθενή; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα επί του παρόντος δεν υπάρχει. Και αυτό διότι βασική επιδίωξη μέσα από την αύξηση των επιτοκίων είναι η μείωση της ζήτησης, ώστε με αυτό τον τρόπο να συγκρατηθούν οι τιμές.

Πονοκέφαλος και από τον πληθωρισμό απληστίας

Όμως αυτό δεν συμβαίνει. Το αντίθετο μάλιστα έχουν έναν πληθωρισμό απληστίας με τις επιχειρήσεις, βλέποντας ότι η ζήτηση δεν μειώνεται, να αυξάνουν τις τιμές κυνηγώντας ένα μεγαλύτερο κέρδος, το οποίο βέβαια είναι εκτός επιχειρηματικής λογικής, αλλά αυτό φαίνεται ότι ελάχιστα απασχολεί κάποιους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση σε κάποιους βασικούς πυλώνες αυξάνει, όπως για παράδειγμα σε αυτή των καυσίμων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και παρά το γεγονός ότι οι τιμές από τον Ιούνιο και μετά έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο, κοντά στο 7%. Για το ίδιο διάστημα η κατανάλωση εμφανίζεται αυξημένη κατά 2%.

Τι θα κάνει σήμερα η ΕΚΤ;

Σήμερα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι traders ενίσχυσαν τα στοιχήματά τους, ότι τελικά θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και δεν θα σταματήσει την πολιτική της νομισματικής σύσφιξης λόγω ανησυχιών ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει εκ νέου έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό, όπως τουλάχιστον τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι χρηματαγορές «δίνουν» 70% πιθανότητα η Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη, έναντι 20% που έδιναν νωρίτερα εντός Σεπτεμβρίου.

Η στροφή ως προς τις προσδοκίες έρχεται μετά από ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία στις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για το 2024 ο πληθωρισμός ξεπερνά το 3%, γεγονός που ενισχύει τα επιχειρήματα για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη κινούνται ανοδικά, με εκείνη του γερμανικού 2ετούς κρατικού ομολόγου να καταγράφει αύξηση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 3,17%, στο υψηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Αυγούστου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ