Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρησμός Λαγκάρντ για τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια

Lagarde. 14-9-2023
AP photo

Σήμα ότι είναι πιθανό να μη χρειαστούν άλλες αυξήσεις επιτοκίων, μετά τη σημερινή δέκατη κατά σειρά, έστειλε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι αυτό αφορά τις σημερινές προβλέψεις και ότι η ΕΚΤ δεν δηλώνει ότι έχουν κορυφωθεί οι αυξήσεις.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ διάβασε ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση που είχε εκδώσει η κεντρική τράπεζα, το οποίο υπονοούσε το ενδεχόμενο να μην  αυξηθούν άλλο τα επιτόκια.

«Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, η ΕΚΤ διευκρίνιζε ότι οι επόμενες αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα νεότερα στοιχεία που θα υπάρχουν. «Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής».

Διαφωνίες μελών του Δ.Σ. με την απόφαση

Η Λαγκάρντ είπε ότι για τη σημερινή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. υπήρξε διαφωνία ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τα οποία προτιμούσαν να γίνει μία παύση, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρχε ισχυρή πλειοψηφία για την απόφαση που ελήφθη. 

Αναφορικά με τον χρόνο που θα πρέπει να μείνουν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια, είπε ότι δεν έγινε σχετική συζήτηση καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και ειδικότερα τη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. 

Η πορεία του πληθωρισμού και της οικονομίας

Είπε ότι η μείωση του γενικού πληθωρισμού ανακόπηκε τον Αύγουστο - παρέμεινε στο 5,3% όπως και τον Ιούλιο - καθώς αυξήθηκαν οι τιμές των καυσίμων, αλλά αναμένεται να συνεχισθεί η αποκλιμάκωσή του καθώς τα υψηλά επιτόκια έχουν περιορίσει τη ζήτηση. Πάντως, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του Ιουνίου για τον πληθωρισμό φέτος στο 5,6% και για το 2024 στο 3,2%.

Η μείωση της ζήτησης οδηγεί και στην επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, με συνέπεια η ΕΚΤ να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 0,7% για φέτος (από 0,9% που προέβλεπε τον Ιούνιο) και στο 1% για το 2024 (από 1,5% τον Ιούνιο). 

Οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν με μέσο ρυθμό 5,5% στο β΄τρίμηνο του 2023. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ