Νέα
  • ΓΔ: 1483.86 +0.10%
  • Τζίρος: 44,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς - Κακοκαιρία Daniel: Eνήμερα και περιορισμένα τα δάνεια στη Θεσσαλία - Στόχος η αποφυγή νέων NPLs

Την επίπτωση της πρωτοφανούς πλημμύρας στη Θεσσαλία στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια προσπαθούν να υπολογίσουν οι τράπεζες ωστόσο φαίνεται να ξεκινούν από μια καλή βάση καθώς σε γενικές γραμμές πρόκειται για υγιή ανοίγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της τράπεζα της Πειραιώς ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τους αναλυτές ότι το χαρτοφυλάκιο του αγροτικών δανείων της τράπεζας της Πειραιώς που είναι leader του κλάδου (λόγω της απορρόφησης της Αγροτικής) στην περιοχή της Θεσσαλίας που επηρεάστηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες, βάσει των κατ’ αρχήν εκτιμήσεων - είναι πέριξ των 100 εκατ. ευρώ και είναι σχεδόν στο σύνολο τους  ενήμερα. Τόνισαν εξάλλου ότι η τράπεζα η προσπάθεια της τράπεζας επικεντρώνεται στο να υποστηρίξει τις πληγωμένες κοινότητες και να τις βοηθήσει να πορευτούν σε αυτή μεταβατική περίοδο, με την βοήθεια και την χρηματοδότησης της ΕΕ.

►Διαβάστε επίσης: Δάνεια: Νέα αύξηση στις δόσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών φέρνει η απόφαση της ΕΚΤ

Τα μέτρα στήριξης  και η ετοιμότητα των τραπεζικών επιτελείων

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει το τραπεζικό σύστημα  (πάγωμα δόσεων μέχρι τέλος του έτους κλπ) τα οποία λειτουργούν σαν «γέφυρα» μέχρι να συνέλθουν οι Θεσσαλοί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από το χτύπημα της πλημμύρας και να επιστρέψουν σε μια σχετική «κανονικότητα» εκτιμάται ότι θα μετριάσουν πλήρως τις πιθανές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs).

Tα τραπεζικά επιτελεία βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν, σε δεύτερη φάση με εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ενίσχυσης κυρίως των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην πολύ δύσκολη αυτή συγκυρία και να εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και στην απασχόληση, όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος.

Οι τράπεζες βρίσκονται εν αναμονή της καταγραφής – αποτίμησης των ζημιών τόσο από τον κρατικό μηχανισμό όσο και από τις ασφαλιστικές εταιρείες ώστε υπολογίσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τους κινδύνους για τα χαρτοφυλάκια τους, τόσο στο χαρτοφυλάκιο λιανικής όσο και στο corporate.

►Διαβάστε επίσης: Οι microfinance «επιστρέφουν» με νέα δάνεια και στήριξη ΜμΕ - Οι νέοι πάροχοι και το comeback των ΝPLs

Oι αποζημιώσεις 

Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες το κόστος της κακοκαιρίας Daniel εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας την ΕΡΤ,  ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου το 80% των αποζημιώσεων αφορά μεγάλες επιχειρήσεις.  Σε ότι αφορά τα οχήματα κάλυψη για φυσικές καταστροφές έχει το 10% στη Θεσσαλία έναντι πανελλαδικού μέσο όρου 20%. Σε ότι αφορά τις κατοικίες το ποσοστό των ασφαλισμένων επίσης δεν ξεπερνά το 10% και αυτό κυρίως λόγω της υποχρεωτικής ασφάλισης όσων είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ